Cum Putin împinge migranți din Africa spre Europa pentru a se răzbuna pentru sprijinul acordat Ucrainei
Izbucnirea războiului civil din Sudan a luat prin surprindere pe toată lumea, dar în vreme ce Marea Britanie și vecinii săi din UE au fost nevoiți să improvizeze căi de evacuare pentru cetățenii lor, Rusia nu pare să fi resimțit aceeași necesitate, scrie Mark Almond, directorul Institutului de Cercetare a Crizelor din Oxford.
În timp ce ochii țărilor occidentale sunt ațintiți asupra războiului din Ucraina, președintele rus a continuat să-și răspândească influența malignă pe continentul african.
Mercenarii din Grupul rus Wagner, faimoși din cauza modului brutal în care au luptat în Ucraina, se amestecă activ în țări precum Sudanul.
Oficial, acești mercenari ruși ajută la „stabilizarea” țărilor africane, din Mali, în vest, până în Sudan, în est.
Dar doar că metoda lor – așa cum s-a văzut în Siria de zece ani încoace – este de a împinge milioane de refugiați către Europa.
Italia pune pe seama Grupului Wagner faptul că în acest an 20.000 de migranți au ajuns pe țărmurile țării, de aproape patru ori mai mulți decât în aceeași perioadă a anului 2022.
Mulți dintre aceștia vor sfârși prin a se sui în bărci neîncăpătoare și a încerca să traverseze Canalul Mânecii spre Marea Britanie.
Ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a calificat acțiunea drept „parte a unei strategii cât se poate de limpezi de război hibrid”, ca represalii pentru sprijinul acordat de Occident Ucrainei.
Un om de cinismul și cruzimea lui Putin își face calculul că umanitatea noastră ne va determina să ignorăm problemele potențiale ale sosirilor necontrolate, scrie analistul.
Putin vede în Africa un al doilea front împotriva NATO
Putin vede în reluarea acestor crize ale refugiaților o modalitate de a submina sprijinul pentru Ucraina.
Ceea ce se întâmplă astăzi în Sudan este parte a unei crize mai mari de-a lungul vastei centuri a deșertului Sahara, de la coasta Mării Roșii până aproape de Oceanul Atlantic în vest.
Mercenarii wagnerieni cooperează cu traficanții de persoane care împing oamenii spre nord.
În timp ce ochii Occidentului sunt ațintiți asupra Ucrainei, Rusia lui Putin joacă un rol activ în destabilizarea unei zone din Africa care a fost odată împărțită între imperiile britanic și francez.
Rușii nu au avut niciodată un imperiu acolo, iar Kremlinul face apel la resentimentele locale împotriva moștenirii coloniale a Marii Britanii.
Ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a vizitat frecvent această regiune de criză, inclusiv Sudan, construind legături cu regimuri militare ostile la pledoaria occidentală pentru democrație.
Dar compania privată de mercenari Wagner Group, condusă de colaboratorul apropiat al lui Putin, Evgheni Prigojin, este cea care trage sforile – la propriu – pentru Rusia în multe dintre aventurile sale de peste mări.
Ascensiunea lui Prigojin la puterea politică și militară în Rusia, și până într-un loc îndepărtat ca Africa, se bazează pe legăturile sale personale puternice cu Putin.
A început ca bucătar al lui Putin, apoi s-a extins în domeniul cateringului, înainte ca apetitul său pentru putere să-l determine să înființeze o companie militară „privată” numită Wagner.
Furnizarea de „protecție” dictatorilor, în timp ce preia controlul asupra minele de aur și altor resurse, îi oferă lui Wagner banii necesari pentru a-și finanța operațiunile militare.
Putin i-a permis lui Prigojin accesul la provizii militare și chiar la avioanele de luptă, dar l-a lăsat, de asemenea, să își recruteze aghiotanții dintre condamnații eliberați din lagărele de muncă, în schimbul executării ordinelor.
Citește articolul integral AICI