Cum se vede ofensiva din Harkov pe canalele de Telegram pro-Kremlin

0 147

Analiză de Marin Gherman

Ucraina a fost abandonată de Occident și e condusă de Zelenski spre dezastru, potrivit narațiunilor legate de ofensiva rusească din Harkov care sunt promovate pe Telegram. Ofensiva e prezentată ca fiind „de neoprit”, iar obiectivul narațiunilor e să întărească sprijinul rușilor pentru război și să îi demoralizeze pe ucraineni.

Ucraina, acuzată că a provocat ofensiva rusă în regiunea Harkov

Narațiunile privind ofensiva din Harkov nu sunt prezentate doar pe canalele de Telegram specializate pe război, ci și pe cele dedicate în general știrilor, interne și externe, care se bucură de o mare popularitate printre ruși. Potrivit canalului „Rossia Seidchas” („Rusia astăzi”), de pildă, fortificațiile ucrainene există doar pe hârtie, de aceea după „eliberarea” unor localități din nordul Ucrainei, urmează intrarea trupelor Moscovei în centrul regional Harkov. „Asediul Harkovului este iminent”, se afirmă pe mai multe canale de știri.

Tot Rossia Seidchas a publicat o serie de materiale video despre cozile lungi de la birourile de înregistrare a mașinilor sau de la notarii privați în contextul intrării în vigoare a unei noi legi a mobilizării în Ucraina, care prevede confiscarea unor bunuri ale bărbaților care nu s-au prezentat la comisariatele militare. „Este tot mai greu să trăiești într-un stat fascist”, potrivit postării, care explică că bărbații au început să înregistreze mașinile, apartamentele și casele lor pe numele soțiilor sau ale mamelor. Metodele de înrolare a bărbaților în armată sunt prezentate ca activități fasciste și antiumane.

Canalul „Preamoi Efir” („În direct”), care este urmărit de peste 4 milioane de persoane, scrie că Rusia nu are niciun plan de ocupare a Harkovului, însă este nevoită să creeze o zonă-tampon pentru a securiza regiunile sale de frontieră. Este citat președintele rus Vladimir Putin, care a declarat că Moscova nu a avut de gând vreodată să atace Harkovul, însă armata ucraineană a provocat-o din nou să ia măsuri și să-și apere civilii din Belgorod și din alte regiuni de frontieră. Potrivit acestei narațiuni false, care ignoră faptul că Rusia a invadat Ucraina și a comis numeroase crime de război, Moscova este nevoită să răspundă provocărilor și atacurilor ucrainene.

Același canal de Telegram acuză autoritățile ucrainene de dezinformarea opiniei publice: „Familiile cu copii au început să părăsească în masă orașul, însă secretarul Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksandr Litvinenko, susține că nu există nicio primejdie”. Cu scopul de a semăna panică, canalul de Telegram scrie despre mii de oameni care fug din țară sau despre bărbații care încearcă să ajungă prin metode ilegale pe teritoriul Republicii Moldova pentru a nu fi uciși pe front de „armata victorioasă a Rusiei”.

Canalul „Readkova” scrie că Occidentul abandonează treptat Ucraina și că după ce secretarul de stat Antony Blinken a părăsit în grabă Ucraina „speriindu-se” de ofensiva rusă, parlamentarii de la Kiev sunt foarte îngrijorați de soarta țării lor. Unii deputați ar fi înțeles, în sfârșit, că armata Federației Ruse nu poate fi oprită, iar „numărul doritorilor să moară pentru drapelul american este tot mai mic”.

Majoritatea canalelor de Telegram de știri din Rusia prezintă războiul din Ucraina ca un conflict între interesele agresive ale Occidentului și cele legitime ale Moscovei, poporul ucrainean fiind descris drept unul manipulat și amăgit de președintele Volodimir Zelenksi. Potrivit acestor narațiuni promovate pe Telegram, ucrainenii nu vor să moară, nu vor să lupte, nu știu adevărul despre situația în care se află țara lor și doar Rusia mai poate să-i ajute.

Canalele „Z”: ucrainenii așteaptă să fie eliberați de ruși   

Spre deosebire de canalele de Telegram care le prizintă cititorilor fluxuri zilnice de știri și video de interes general, cele consacrate războiului din Ucraina (așa-numitele canale „Z”) pregătesc opinia publică pentru noi escaladări. Cititorii acestor canale sunt susținători convinși ai războiului, reprezentând cea mai radicală pătură a societății – nucleul ideologic al regimului Putin.

„Voennyi portal SVO” („Portalul Operațiunii Militare Speciale”) prezintă un video realizat de autoritățile ucrainene pentru urgentarea evacuării unor sate din regiunea Harkov ca o dovadă a faptului că rusofonii se opun autorităților naziste și așteaptă să fie eliberați de trupele Moscovei. În realitate, sunt filmați unii bătrâni de la sate care susțin că nu au părăsit niciodată localitatea lor, că au pisici și câini pe lângă casă și că nu au putere morală și fizică să plece. Militarii ucrainenii se adresează copiilor și nepoților acestor bătrâni să sprijine procesul de evacuare prin informarea rudelor lor despre primejda ofensivei ruse.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata