Cum sunt lăsați fără case ucrainenii din Mariupol la doi ani după ce orașul a fost ocupat de ruși

0 153

Mariupol a suferit unele dintre cele mai grave distrugeri fizice din orice alt loc din Ucraina în timpul invaziei pe scară largă. Dar numărul deceselor în teritoriul acum controlat de Moscova este încă necunoscut.

La aproape doi ani după ce trupele ruse au asediat orașul Mariupol din Donețk, numărul deceselor rămâne greu de estimat, deoarece imaginile din satelit arată gropi comune în creștere la periferia orașului.

Într-un nou raport publicat săptămâna trecută, în urma unei investigații de doi ani efectuate cu organizația ucraineană pentru drepturile omului Truth Hounds, Human Rights Watch a estimat numărul total de decese în Mariupol între martie 2022 și februarie 2023 la peste 10.000.

Cele două ONG-uri au folosit imagini din satelit și analiza materialelor de arhivă pentru a-și atinge estimarea, dar au avertizat că nu se cunoaște dimensiunea totală a numărului de oameni uciși, răniți și încă dispăruți.

Forțele ruse au asediat orașul în primele săptămâni ale invaziei pe scară largă. Până în momentul în care armata rusă a preluat controlul aproape deplin al orașului, în aprilie 2022, mii de civili erau morți, iar cea mai mare parte a infrastructurii orașului a fost distrusă.

Sub ocupația Moscovei, dovezile crimelor comise de forțele ruse „probabil că au dispărut sau au fost distruse”, se arată în raport. Anchetatorii și ofițerii judiciari străini nu au voie să examineze rămășițele orașului. Locuitorii care au asistat la atacuri nu vor vorbi despre frica de pedeapsă.

Cei din Mariupol trebuie să treacă printr-o procedură de screening

Mariupol „s-a schimbat profund de la sfârșitul luptei în 2022”, adaugă raportul. Moscova și-a început proiectul de reconstrucție a orașului până în 2025, care include planuri de eliminare a oricăror semne ale culturii ucrainene. Un program școlar rusesc este acum predat în școli, iar rezidenții trebuie să obțină pașapoarte rusești pentru a avea acces la locuri de muncă, plăți de asistență socială și asistență medicală publică, potrivit euronews.

Cei din Mariupol trebuie să treacă printr-o procedură de screening pentru a obține permisul dacă doresc să părăsească orașul. Acest proces este în vigoare în toate regiunile actuale ocupate de Rusia. Cu toate acestea, unii care par să aibă legături pro-ucrainene sau legături cu Forțele Armate ale Ucrainei sunt reținuți în timpul procesului.

Locuitorii orașului care au supraviețuit invaziei rusești (atât localnicii care au rămas în oraș, cât și cei care au fost forțați să plece) se tem că vor rămâne fără locuințe.

 

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata