Curtea Supremă din Tatarstan respinge apelul jurnalistei RFE/RL împotriva arestului preventiv

0 41

Curtea Supremă din Republica rusă Tatarstan a respins apelul depus de jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva împotriva măsurii de arest preventiv aplicată după ce a fost acuzată că nu s-a înregistrat ca agent străin. Audierea din 31 octombrie a avut loc cu ușile închise, Kurmasheva participând prin legătură video dintr-un centru de detenție din capitala Tatarstanului, Kazan. Avocatul ei a solicitat pentru clienta sa alte restricții decât plasarea în arest preventiv. Cu o săptămână mai devreme, tribunalul sectorului Sovietski din Kazan a plasat-o pe Kurmasheva în arest preventiv cel puțin până la 5 decembrie.

Kurmasheva, jurnalistă stabilită la Praga care lucrează pentru Serviciul tătar-bașkir al RFE/RL și are dublă cetățenie, americană și rusă, a călătorit în Rusia în luna mai pentru o urgență familială. Ea a fost reținută temporar în timp ce aștepta îmbarcarea în zborul de întoarcere pe 2 iunie, pe aeroportul din Kazan. Atunci i-au fost confiscate ambele pașapoarte. De atunci, nu a mai putut părăsi Rusia, așteptând să i se returneze documentele de călătorie. La 11 octombrie, autoritățile au amendat-o pe Kurmasheva cu 10 mii de ruble (103 dolari) pentru că nu și-a înregistrat pașaportul american la autoritățile ruse, potrivit relatărilor din publicațiile locale care se bazează documentele judiciare consultate.

Kurmasheva a fost reținută din nou pe 18 octombrie și a fost de data aceasta acuzată de neînregistrarea ca agent străin, o infracțiune care prevede o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.Comitetul de anchetă a anunțat, fără a oferit alte detalii, că Kurmasheva a fost acuzată în temeiul unei secțiuni din Codul penal care se referă la înregistrarea agenților străini care efectuează „colectarea intenționată de informații în domeniul activităților militare, tehnico-militare ale Rusiei”, care, dacă sunt primite de surse străine, „pot fi folosite împotriva securității țării”. De asemenea, comitetul de anchetă a declarat că investigația a constatat că, deși Ministerul rus al Justiției nu a adăugat-o pe lista agenților străini, aceasta nu a furnizat documente pentru a fi inclusă în registru. Kurmasheva neagă acuzația.

Președintele interimar al RFE/RL, Jeffrey Gedmin, a respins acuzațiile împotriva lui Alsu Kurmasheva, afirmând că aceasta este persecutată pentru activitatea sa profesională. „Jurnalismul nu este o crimă. Kurmasheva trebuie eliberată imediat pentru a reveni la familia ei”, a declarat el.

Tot mai mulți jurnaliști străini, arestați

Amnesty International, Biroul ONU pentru drepturile omului, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor și președintele Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților din SUA au solicitat eliberarea imediată a lui Alsu Kurmasheva. Reținerea lui Alsu Kurmasheva, al doilea jurnalist american reținut de Moscova în acest an, a declanșat un val de critici din partea grupurilor de apărare a drepturilor și a politicienilor, care spun că această decizie arată că s-a trecut la nou nivel de cenzură pe timp de război.

Rusia a fost acuzată că îi reține pe americani pentru a-i folosi ca monedă de schimb la schimb cu rușii încarcerați în Statele Unite. Evan Gershkovich, reporter la Wall Street Journal, a fost arestat în luna martie pentru presupuse acte de spionaj – o acuzație pe care el și ziarul au negat-o vehement.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata