Datoriile pentru gaze, subiect de dispută și amenințări

165
Auditul independent al așa-ziselor ”datorii istorice” de peste 700 de milioane de dolari ale Moldovagaz față de Gazprom devine subiect de dispută și amenințări. Furnizorul rus a convocat unilateral, contrar înțelegerilor de la Sankt Petersburg, o ședință a Consiliului de Observatori al MoldovaGaz pentru aprobarea documentației de organizare a auditului. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spânu. Oficialii responsabili de la Chișinău, recunosc că Gazprom ar vrea ca datoria Moldovagaz să fie auditată tot de Moldovagaz, iar dacă acest lucru na va fi acceptat, ne-am putea pomeni cu rezilierea de către Gazprom a contractului de furnizare a gazelor.

Noua dispută pe subiectul gazelor a început după ce, marți, compania rusă de stat Gazprom a acuzat într-un comunicat că ședința Consiliului de Supraveghere al MoldovaGaz, care ar fi fost programată pentru 2 februarie și în care urmau să fie coordonate abordările de auditare a datoriei MoldovaGaz pentru gazele naturale furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, nu a avut loc din cauza absenței reprezentanților Guvernului Republicii Moldova.

COMUNICATUL GAZPROM: „Abordarea unilaterală a părții moldovenești, în stabilirea condițiilor licitației pentru achiziționarea serviciilor de audit, nu ne lasă speranțe că auditul datoriilor MoldovaGaz se va face în mod transparent și obiectiv. În consecință, rezultatele auditului ar putea să nu fie aprobate de Consiliul de Observatori al MoldovaGaz.”

De partea cealaltă, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, spune că Gazprom a convocat unilateral acea ședință a Consiliului de Observatori al MoldovaGaz.

„Guvernul Republicii Moldova a aprobat Hotărârea din 29 decembrie 2021 privind efectuarea auditului independent al datoriilor MoldovaGaz. Agenția Proprietății Publice a fost împuternicită să efectueze procedurile necesare de selectare și organizare a procesului. Informațiile respective au fost aduse la cunoștință Gazprom, care, contrar înțelegerilor, a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori (al MoldovaGaz n.r.) pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor”, afirmă Spânu.

Cu mai multe detalii a venit consilierul prezidențial Veaceslav Negruța care, din noiembrie 2021, a fost delegat de Guvern în Consiliul de Observatori al MoldovaGaz.

„Punctul 5 al Protocolului de la Sankt Ptersburg spune clar că ”partea moldovenească va efectua un audit independent al datoriilor MoldovaGaz față de Gazprom pentru gazele naturale furnizate consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului, iar raportul final al auditului va fi coordonat la nivel de Consiliu de observatori al MoldovaGaz”. Totuși, Gazprom a convocat unilateral o ședință a Consiliului de Observatori pentru aprobarea documentației de organizare a auditului datoriilor, contrar prevederilor din Protocol, care prevede coordonarea de către Consiliu doar a raportului final de audit, efectuarea procesului de audit fiind competența ”părții moldovenești”, spune Negruța.

”Astfel, pentru a evita aprobarea unilaterală de către Gazprom a unor decizii contrare înțelegerilor anterioare, s-a decis neprezentarea în acea ședință, respectiv, neadmiterea cvorumului necesar pentru astfel de decizii”, a explicat Negruța. Mai mult, el ne-a confirmat informațiile apărute anterior pe surse potrivit cărora Gazprom nici nu-și dorește un audit independent al datoriilor MoldovaGaz. ”Gazprom intenționează ca de auditul companiei MoldovaGaz să se ocupe tot MoldovaGaz, sub patronajul Gazporm”, a mai spus Negruța.

Potrivit surselor JurnalTV, Gazprom amenință autoritățile de la Chișinău că, dacă nu vor accepta datoria imputată de 700 de milioane de dolari, gigantul rus va rezilia contractul de livrare a gazelor începând cu 1 mai curent, pentru că auditul nu va putea fi făcut până la acea dată, ori anume asta prevede Protocolul de la Sankt Petersburg. Solicitat de Jurnal TV, ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, ne-a spus că auditul independent la MoldovaGaz a fost declanșat în pofida pretențiilor Gazprom.

„Tot sursele noastre ne spun că dacă Guvernul Republicii Moldova nu va accepta așa-zisa datorie istorică până la 1 mai , Gazprom ar amenința că va rezilia contractul de livrare a gazelor. – Da, este riscul acesta, dar vedeți că înțelegerea, conform Protocolului, trebuie să fie semnată între MoldovaGaz și Gazprom. Noi doar facem auditul pentru a ne asigura că această înțelegere va fi una corectă”,  declarat Spânu.

Solicitat să comenteze situația și declarațiile ministrului Spânu, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, ne-a spus că nu ne va oferi niciun comentariu. Potrivit surselor Jurnal TV, Gazprom a insistat și la negocierile de la Sankt Petersburg ca Chișinăul să-și asume direct datoria de peste 700 de milioane de dolari a MoldovaGaz, iar dacă ar fi acceptat această condiție, Gazprom era dispus sa scadă cu 10% prețul negociat atunci de Spânu și Miller.

Sursa: https://www.jurnaltv.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și