De ce arestarea premierului israelian ar fi mai mult „zgomotoasă” decât „scandaloasă”. Politolog: „Nu e ca în cazul lui Putin”

80

Procurorul șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a cerut mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu și al liderului Hamas, Yahya Sinwar, împreună cu alți lideri israelieni și ai Hamas. Ambele părți sunt acuzate de crime de război comise începând din 7 octombrie 2023, iar decizia o va lua un complet specializat, prezidat chiar de o româncă, judecătoarea Iulia Motoc.

Mai exact, cererea procurorului CPI va fi analizată de trei judecători care reprezintă țări precum: România, Mexic, Benin (stat din Africa). Anunțul procurorului Karim Khan a stârnit deja revolta liderilor SUA, dar și a oficialilor din Israel, chiar reprezentanții opoziției, contestatari ai premierului Netanyahu. Opiniile politologilor și ale specialiștilor în Drept sunt împărțite în ceea ce privește posibilitatea ca șeful guvernului israelian să fie cu adevărat arestat.

Spre exemplu, Ioana Constantin Bercean, expert în Orientul Mijociu, s-a arătat sceptică privind o decizie de arestare pe nunele lui Benjamin Netanyahu, acuzat de crime de război. Politologul Andrei Vlăduțescu consideră că „decizia CPI ar fi mai mult zgomotoasă, nu scandaloasă”, întrucât aceste infracțiuni nu ajung, în realitate, să fie pedepsite imediat cum sunt pronunțate.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și