De ce cubanezii luptă pentru Rusia în Ucraina

0 82

Cubanezii din orașe sărace au fost ademeniți de recrutori obscuri cu oferte de locuri de muncă în Rusia, dar au ajuns pe frontul din Ucraina, potrivit mărturiilor familiilor.

De luni de zile, sute de cubanezi mânați de sărăcie au părăsit insula pentru a lupta pentru Rusia în războiul său din Ucraina, în baza promisiunilor de bani și de cetățenie rusă făcute de recrutori online dubioși, dar au ajuns să regrete, au declarat membrii familiei pentru CNN.

Economia Cubei a încetinit, insula resimțind efectele scăderii turismului, ale inflației în creștere și ale sancțiunilor SUA. În locuri precum Santa Clara, un oraș de aproximativ 250.000 de locuitori în care curentul se întrerupe zilnic și în care vezi mai mult căruțe trase de cai decât mașini, s-au găsit un număr foarte mare de bărbați nemulțumiți care au considerat tentante ofertele unor recrutori.

Printre ei s-a aflat și Miguel: acesta a plecat în iulie în Rusia și la scurt timp a ajuns pe frontul din Ucraina, a declarat mama sa, Cecilia, pentru CNN. „Fiul meu câștiga aproximativ 2.000 de pesos pe lună”, lucrând tot felul de joburi mărunte în Santa Clara, a precizat femeia „Acum cu banii ăștia nu poți cumpăra nici măcar un cofraj de ouă. Nu a dorit decât să ne facă viața mai bună”.

Cecilia a cerut CNN menținerea anonimatul familiei întrucât se teme de eventuale represalii contra fiului ei.

Femeia a dezvăluit că Miguel a răspuns unei oferte de recrutare pe Facebook pentru muncitori în construcții și bucătari cubanezi care să meargă să lucreze în Rusia. Aceasta a fost contactat de două femei pe WhatsApp – una vorbea spaniola accent rusesc, iar cealaltă era cubaneză.

Într-o săptămână, Miguel a semnat un contract prin care urma să fie angajat în Rusia pentru repararea infrastructurii avariate de război. I-a fost plătit un bilet de avion pe ruta Varadero – Moscova, prima sa călătorie în afara insulei.

Miguel i-a povestit ulterior mamei sale că în avion a văzut zeci de alți tineri de vârstă militară recrutați la rândul lor, între care doi veri îndepărtați, cu toții mergând să ia parte la efortul de război al Rusiei.

Pentru scurtă vreme, a părut că Miguel a luat o decizie bună. Banii trimiși acasă – mamei și bunicii – le-a permis acestora să aibă acces la produse devenite un lux în Cuba, carne și cafea.

Și viața lui în Rusia părea bună, el trimițând acasă imagini cu mâncarea cu care se desfăta: pizza și înghețată.

„Îl îngrășau pentru măcel”, a comentat Cecilia.

Următoarea convorbire prin apel video a fost foarte diferită: Miguel avea capul ras și era îmbrăcat în uniformă militară. I-a spus mamei sale că pleacă pe front, și chiar, încercând să o liniștească, dându-i-l la telefon pe comandantul său, tot cubanez, care i-a promis acesteia că va avea grijă de fiul ei.

Soldați pentru războiul din Ucraina

Nu a trecut mult până când Miguel a sunat din nou, de data asta pentru a-și exprima dorința să se întoarcă acasă.

„A văzut ceea e de văzut într-un război. A spus că a văzut soldați răniți. Că la spital soseau bărbați fără mâini și fără picioare. Nu este obișnuit să vadă așa ceva”, a dezvăluit mama tânărului.

Miguel a încercat să-și convingă superiorii că suferă de anumite afecțiuni pentru a evita să fie trimis să lupte, dar nu a avut succes, ba chiar a fost pedepsit prin confiscarea telefonului. Ultima dată Miguel a sunat acasă în septembrie, după ce a mituit un ofițer pentru a fi lăsat să telefoneze.

„Mi-a spus: „Mamă, sunt în prima linie în Ucraina”. Se află chiar acolo unde este periculos. Sunt acolo pentru a fi un scut pentru trupele rusești. Sunt carne de tun”, este convinsă femeia.

Situația deja grea a recruților cubanezi precum Miguel a devenit și mai complicată după ce oficialii cubanezi au anunțat în septembrie că îi va considera pe cetățenii care luptă pentru Rusia mercenari, iar pe recrutorii lor traficanți de persoane.

Citește articolul integral AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata