De ce nu a fost lăsat să iasă din țară fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko? Rusia pregătea o provocare, spun serviciile secrete de la Kiev

0 138

Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că autoritățile ucrainene au refuzat să-l lase pe fostul președinte al Ucrainei, deputatul Radei Supreme Petro Poroșenko, în străinătate, deoarece serviciile speciale ruse plănuiau să folosească întâlnirea sa cu premierul ungar Viktor Orban pentru provocări împotriva Ucrainei, scrie publicația independentă rusă meduza.io.

Potrivit SBU, serviciile ruse de informații pregătesc provocări împotriva Ucrainei pentru a influența sprijinul pentru Kiev din partea aliaților săi și a forța politicienii ucraineni să spună că sunt necesare negocieri cu Moscova. Departamentul a spus că Rusia va implica în provocări politicieni pro-ruși din străinătate, precum și politicieni ucraineni în timpul vizitelor lor în străinătate.

„Conform datelor de contrainformații primite, în acest context, informațiile despre întâlnirea planificată a președintelui Partidului Solidarității Europene, Petro Poroșenko, cu premierul Viktor Orban, care exprimă sistematic o poziție anti-ucraineană, este un „prieten al lui Putin” ” și solicitările pentru ridicarea sancțiunilor împotriva Federației Ruse, pot fi luate în considerare”, a informat SBU.

Petro Poroşenko, care a condus Ucraina între anii 2014 şi 2019, iar în prezent este deputat al opoziţiei, a declarat vineri că a fost blocat la frontieră când urma să plece în străinătate pentru „zeci de reuniuni în Polonia şi Statele Unite”.

El a dat asigurări că primise autorizaţia de a părăsi Ucraina, călătoriile în străinătate ale responsabililor ucraineni trebuind să fie validate de autorităţi în virtutea legii marţiale, în vigoare de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Într-un comunicat difuzat sâmbătă, serviciile de securitate au explicat că au primit „informaţii despre pregătirea unor provocări” de către ruşi, cu scopul de a „reduce sprijinul partenerilor străini” şi de a „diviza societatea ucraineană”.

Potrivit acestora, Moscova intenţiona să se folosească de o întâlnire între Petro Poroşenko şi Viktor Orban, acuzat că este „anti-ucrainean”.

Prin urmare, fostul şef al statului, în fruntea partidului Solidaritatea Europeană, nu a avut dreptul de a părăsi Ucraina pentru că ar fi putut fi „instrumentalizat de serviciile ruse de informaţii”.

Ca răspuns la comunicatul SBU, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a scris pe reţeaua socială X că Ungaria nu doreşte „să joace niciun rol în luptele politice interne ale preşedintelui Zelenski”.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata