De ce nu este posibilă pacea acum în Ucraina. ”Oricine cere asta e de partea lui Putin”

0 52

Războiul din Ucraina este departe de a se încheia. Și chiar dacă rușii au plecat din Herson, discuțiile dintre Kiev și Moscova nu se știe când vor începe.  În ultimele zile, înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului din SUA, au apărut zvonuri despre o posibilă negociere. Informațiile au fost însă scoase din context și amplificate în presă.

”Oricine cere negocieri de pace acum este de partea lui Putin”

Profesorul Cristian Pîrvulescu, expert în politică externă, a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce nu este posibilă acum pacea în Ucraina.

”Oricine cere acest lucru este de partea lui Putin. Această ipoteză, privind o eventuală negociere a păcii, dincolo de faptul că este improbabilă inclusiv din perspectiva lui Putin, ea este, de fapt, în acest moment, o ipoteză”.

”Eu consider pacifismul ca fiind o formă de pro-putinism. Nu fac decât să-l adaptez pe George Orwell care într-un eseu din 1942, dar care a fost terminat în 1941 și se numea ”Pacifism și război”, spunea că, pentru orice om de bun simț, ”pacifismul este obiectiv pro-fascist” este o evidență. Nu poți să spui că sprijinirea unei singure părți poate să fie echitabilă și cred că se potrivește exact cu situația din momentul de față și orice pace este în momentul de față în favoarea agresorului”.

”Dar chiar și așa, nu ar fi decât o pauză pe care agresorul și-ar lua-o pentru a pregăti un război mult mai puternic. Din punctul meu de vedere este și explicația părții politice a retragerii de la Herson, în sensul că face o ofertă ucrainenilor și fiecare rămâne cu teritoriul și păstrăm aceasta ca el să aibă un câștig. Problema însă rămâne. Rămân crimele de război care nu pot fi în niciun fel tolerate. Rămâne agresiunea care devine dintr-o dată normală și se încheie printr-o pace. Din punctul meu de vedere, Zelenski nu are niciun fel de mandat din partea ucrainenilor să facă acest lucru”.

Dar în acest moment nu există niciun fel de pregătire în sensul negocierii pentru pace și nici rușii care speră totuși, chiar dacă încep să aibă îndoieli că iarna va fi dezastruoasă pentru Europa, nu sunt foarte interesați de o soluție negociată”, a explicat politologul.

Ce se poate negocia în acest moment? ”Ei pun condițiile ca toate regiunile ocupate, pe care le-au declarat anexate, inclusiv zona pe care o eliberează acum și care va fi obiectul unor tratative, să fie ale lor”, a mai spus Pîrvulescu.

Cine are interesul să răspândească zvonuri despre pacea din Ucraina

Politologul este de părere că în momentul de față o pace este defavorabilă Ucrainei. Iar speculațiile răspândite în media îl avantajau de fapt pe Vladimir Putin.

”Ucraina nu a fost înfrântă. Este o dovadă de slăbiciune orice tratativă de pace cu o Rusie care rămâne în continuare o putere militară în zonă. Rusia trebuie demilitarizată și denuclearizată după acest război. Rusia a devenit o putere nesemnificativă din punct de vedere economic și internațional Așa încât va miza ca o Coree de Nord de o mărime extraordinară doar pe amenințarea nucleară. Nu este în momentul de față rezonabilă o pace. Pe de altă parte, această pace trebuie să fie garantată de către cineva”.

”Toate discuțiile legate despre o posibilă pace s-au făcut înaintea alegerilor americane. Iar în acest moment, americanii au compromis total trumpismul. Șansele republicanilor de a complica ecuația ucraineană este minimă. Este evident că în rândul republicanilor latura moderată și rațională este cea care a triumfat la aceste alegeri. Ca urmare, mă aștept ca raportarea la Ucraina să nu se schimbe în niciun fel”.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata