Rusia a redus brusc exporturile de cereale pe piața mondială pe fondul problemelor cu recolta, a prețurilor scăzute și a unui ruble puternice, care a afectat veniturile fermierilor.

Sezonul de export pentru grâul rusesc, care tocmai a început, este cel mai slab din 2008 încoace, relatează Reuters, citând datele Institutului pentru Conjunctura Pieței Agrare (IKAR). Potrivit estimărilor IKAR, în luna iulie vor fi exportate din Rusia 2 milioane de tone de grâu — aproape la jumătate față de aceeași lună a anului trecut (3,6 milioane de tone). „Sovecon” prognozează o scădere a exportului la 2–2,5 milioane de tone, iar „Rusagrotrans” preconizează între 2,4 și 2,6 milioane.

Campania de recoltare din 2025, conform datelor Ministerului Agriculturii, este cu mult în urma celei din anul trecut: la data de 2 iulie, au fost recoltate 3,8 milioane de tone de cereale, față de 16,5 milioane în aceeași perioadă din 2024.

Regiunea principală producătoare de grâu a Rusiei — regiunea Rostov, responsabilă pentru o zecime din recolta națională — se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimii ani și, potrivit autorităților, va înregistra cea mai slabă recoltă din ultimul deceniu. Anul trecut, după mai multe valuri de înghețuri, regiunea a obținut doar 11,4 milioane de tone, față de cele 16 milioane planificate. Iar în acest an, recolta ar putea scădea cu încă 20%, a avertizat guvernatorul interimar al regiunii, Iuri Sliusari. Anterior, el a declarat stare de urgență în 19 raioane din regiune din cauza secetei, care a afectat și nordul regiunii învecinate Krasnodar.

Detalii, AICI

Share.
Exit mobile version