De la Intermarium la Inițiativa celor Trei Mări: cum pot limita foștii sateliți ai URSS influența Rusiei în Europa

0 15

Un editorial de Mădălin Necșuțu

După anexarea Crimeii în 2014, mișcările agresive ale Rusiei și atitudinea sa militaristă în zona flancului estic al NATO au devenit inevitabil un motiv de îngrijorare pentru mai multe țări central și est-europene, în special a celor care s-a aflat în partea rusească de influență, după Cortina de Fier. Inițiativa de conectare a infrastructurii de la nord la sud poate limita influența Moscovei în regiune și, indirect, poate spori securitatea colectivă a statelor central și est europene.

Noua realitate de securitate de după anexarea Crimeii a făcut ca mai multe state din centrul și estul Europei, cele mai expuse în fața unei posibile agresiuni rusești, să gândească politici de dezvoltare rapidă care să vină și în sprijinul întăririi capabilităților defensive. În această categorie se încadrează și Inițiativa celor Trei Mări (Three Seas Iniative – 3SI) care își propune o interconectare accelerată, în plan economic, a statelor cuprinse în triunghiul format din Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Am luat pulsul ultimelor evoluții legate de această inițiativă la un eveniment organizat în Polonia, principalul susținător al 3SI.

De la „cordonul sanitar” al lui Pilsudski la Inițiativa celor Trei Mări

Ideea unei alianțe central-estice europene nu este tocmai nouă, ci își trage rădăcinile din proiectul geopolitic denumit „Intermarium” al liderul statului polonez Jozef Pilsudski în anii 1920 .

Pilsudski visa la un „coordon sanitar” între Rusia și Vestul Europei format din țările central și est-europene, pe care mari puteri continentale și le-au disputat constant de-a lungul timpului, încetinindu-le în acest fel procesul de coagulare și dezvoltare. Evident, ideea mareșalului polonez stârnit nemulțumirea Rusia, dar și a puterilor occidentale.

Proiectul Inițiativa celor Trei Mări (Three Seas Initative – 3SI) reprezintă astăzi, cu actualizările de rigoare, proiectul de acum un secol al lui Pilsudski, dar într-o variantă mai lărgită, alt climat politico-economic și de securitate.

3SI își propune să interconecteze în ritm mai accelerat nu mai puțin de 12 state europene din centrul și estul Europei. Chiar dacă nu pune accent pe zona militară, ci este o inițiativă mai degrabă bazată pe viziune politică și dezvoltare economică, este evident că o infrastructură inter-conectată aduce și beneficii de securitate.

(…)

Un ghimpe pentru Moscova

Inițiativa celor Trei Mări este un proiect ce ar putea interfera cu interesele Moscovei, cel puțin pe partea energetică, deoarece Rusia spera într-o și mai mare influență în Europa.  O consolidare a independenței energetice, dar și creștere în sine a capabilităților economice a țărilor din acest format, nu este deloc în avantajul sau pe placul Moscovei. În plus, 3SI ar contribui la o coeziune mai mare între aceste state și crearea unor noi interese comune.

De asemenea, sporirea influenței Poloniei în regiune ar putea înseamna un dezavantaj pentru Rusia din considerente legate de situația din Ucraina. Varșovia este avocatul Kievului la Bruxelles de ani de zile, fapt ce interferează cu interese Rusiei ca Ucraina să nu meargă pe calea integrării euro-atlantice.

Mai mult, Polonia este foarte atentă la creștere militarismului rus în regiune din considerente iminente de securitate.

(…)

Chiar dacă este în fază incipientă, 3SI are un potențial de luat în seamă care va însemna o coeziune regională mai mare împotriva influenței sino-rusești în Europa Centrală și Est prin accelerarea construirii de infrastructură rutieră, dejucând astfel presiunile pe care Beijingul le face acum în special în regiunea Balcanilor prin Inițiativa „Centura și Drumul” La fel Rusia este interesată economic și politic ca regiunea să aibă surse și infrastructură slabe privind aprovizionarea cu gaze, Moscova fiind principalul exportator de gaz în regiune. În concluzie, Inițiativa celor Trei Mări este un concept de cursă lungă, ce necesită bugete imense, dar care are potențial de viitor pentru accelerarea proceselor de dezvoltare pentru țările participante.

Citește articolul integral aici: https://www.veridica.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata