De la o lume postbelică la una antebelică. Avertismentul secretarului britanic al Apărării despre noi războaie ale Occidentului cu Rusia, China și Iran în următorii cinci ani

0 103

Grant Shapps a declarat că Occidentul a trecut de la o lume postbelică la o lume antebelică, în primul său discurs important în calitate de secretar al apărării.

Marea Britanie ar trebui să se pregătească pentru alte războaie care să implice China, Rusia, Iran și Coreea de Nord în următorii cinci ani, a avertizat Grant Shapps, scrie independent.co.uk.

În primul său discurs în calitate de ministru al apărării, Shapps a prezentat o imagine sumbră a unei „lumi de dinainte de război„, în care inamicii vechi și noi au redesenat liniile de luptă împotriva Marii Britanii și a Occidentului.

În discursul amplu, în care a cerut membrilor NATO să își mărească cheltuielile pentru apărare la cel puțin 2 % din PIB, el a avertizat că fundamentele ordinii internaționale bazate pe reguli sunt „zdruncinate până în măduva oaselor”.

Conflictele din Orientul Mijlociu și din Ucraina au fost precursoare ale unor conflicte viitoare, „epoca dividendelor păcii„, care a venit odată cu sfârșitul Războiului Rece, fiind cu adevărat încheiată.

„Ne aflăm în zorii acestei noi ere – Zidul Berlinului este o amintire îndepărtată – și am parcurs un cerc complet, trecând de la o lume postbelică la una antebelică”, a declarat Shapps.

Confruntările sunt foarte probabile între o serie de state ostile și Occident. Rusia și-a „parcat deja tancurile” în Ucraina; Coreea de Nord furnizează rachete Moscovei; Iranul desfășoară ostilități prin intermediul unor forțe proxy; iar China urmărește să vadă dacă Occidentul va fi alături de Kiev după alegerea unui candidat anti-Beijing la alegerile din Taiwan de la sfârșitul săptămânii trecute, a spus el.

Peste cinci ani am putea avea în față mai multe teatre de operațiuni, inclusiv Rusia, China, Iran și Coreea de Nord. Întrebați-vă, dacă vă uitați la conflictele actuale din întreaga lume, este mai probabil ca acest număr să crească sau să se reducă? Bănuiesc că știm cu toții răspunsul. Este probabil să crească, așa că 2024 trebuie să marcheze un punct de inflexiune.”

Shapps a prevăzut noi confruntări militare în regiunea Mării Roșii, unde SUA și Marea Britanie desfășoară atacuri aeriene împotriva Houthis în Yemen. Acestea au avut loc după ce miliția a efectuat atacuri repetate împotriva transportului maritim comercial pe una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume.

„Destul a fost destul”, a spus el în discursul său de la Lancaster House din Londra. Marea Britanie a vrut să se alăture misiunii americane în Yemen, a spus el, iar rezultatul este că „Houthis au primit o lovitură. Am trimis un mesaj foarte clar și sper că lipsit de ambiguitate”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata