Deborah Lyons (ONU):60% dintre cei 38 de milioane de oameni din Afganistan sunt la limita foametei

0 45

Reprezentanta specială a ONU pentru Afganistan a avertizat ieri despre o potențială „catastrofă umanitară” în Afganistan, și a făcut apel la comunitatea internațională să găsească o modalitate de a oferi ajutor financiar țării.

Deborah Lyons a declarat în fața Consiliului de Securitate al ONU că 60% dintre cei 38 de milioane de oameni din Afganistan sunt la limita foametei și probabil că situația se va agrava în timpul iernii.

Lyons a spus că comunitatea internațională trebuie să găsească modalități de a oferi sprijin financiar poporului afgan. Ea a spus că sancțiunile financiare asupra talibanilor „au paralizat sistemul bancar, afectând fiecare aspect al economiei”, inclusiv plata pentru lucrătorii din domeniul sănătății și personalul din programele de securitate alimentară, iar comunitatea internațională „trebuie să găsească urgent o modalitate de a oferi sprijin financiar” pentru a schimba situația.

Lyons a spus că paralizia sectorului bancar va ajuta doar la întărirea terorismului, a traficului de persoane și a contrabandei cu droguri, iar realitatea situației actuale „amenință să sporească riscul de extremism”.

Ea a spus că o evoluție negativă a este deja evidentă prin incapacitatea talibanilor de a stopa expansiunea grupării extremiste Statul Islamic-Provincia Khorasan (IS-K), despre care ea a spus că acum pare să fie prezentă în aproape toate provinciile Afganistanului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata