Dependența exclusivă de Rusia în materie de securitate a fost o „greșeală strategică”, afirmă premierul Armeniei

0 49

Prim-ministrul Armeniei a declarat că politica țării sale de a se baza exclusiv pe Rusia pentru a-i garanta securitatea a fost o greșeală strategică, deoarece Moscova nu a fost capabilă să ofere rezultate și este pe cale de a-și reduce rolul în regiune, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat ziarului italian La Repubblica, publicat duminică, 3 septembrie, Nikol Pașinian a acuzat Rusia că nu a reușit să asigure securitatea Armeniei în fața a ceea ce el a catalogat ca fiind o agresiune din partea Azerbaidjanului vecin, produsă pe fondul disputei privind regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

Pașinian a sugerat că Moscova, care are un pact de apărare cu Armenia și o bază militară în această țară, nu consideră că Armenia este suficient de prorusă și a precizat că el crede că Rusia este pe cale să părăsească regiunea mai largă a Caucazului de Sud.

Prin urmare, Erevanul încearcă să își diversifice acordurile de securitate, a spus el, aceasta fiind o referire aparentă la relațiile Armeniei cu Uniunea Europeană și cu Statele Unite și la încercările țării sale de a crea legături mai strânse cu alte state din regiune.

„Arhitectura de securitate a Armeniei era legată în proporție de 99,999% de Rusia, inclusiv în ceea ce privește achiziționarea de arme și muniții”, a declarat Pașinian, pentru La Repubblica. „Dar astăzi vedem că Rusia însăși are nevoie de arme, armament și muniții (pentru războiul din Ucraina, n.r.) și în această situație este de înțeles că, și chiar dacă ar dori acest lucru, Federația Rusă nu poate satisface nevoile de securitate ale Armeniei”, a continuat șeful guvernului de la Erevan.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata