Deportările regimului stalinist, comemorate fără Dodon și Greceanîi

0 151

În data de  6 iulie, s-au împlinit 71 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste din Basarabia şi Nordul Bucovinei, când în iulie 1949, în doar câteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată. Deși, de regulă merge la depuneri de flori împreună cu președintele Dodon și președintele Parlamentului Greceanîi, de această dată premierul Ion Chicu a comemorat de unul singur macabrul eveniment.

Igor Dodon și Zinaida Greceanîi (apropo, născută chiar într-o familie de deportați, în Tomsk) au decis să nu participe la festivitatea de comemorare  și nici pe cont propriu nu au făcut-o.  Ion Chicu a semnat, în dimineața zilei de 6 iulie,  un mesaj adresat victimelor celui mai mare val de deportări din Basarabia și totuși a evitat să menționeze cine a organizat deportările pentru deznaționalizarea Basarabiei – regimul lui Stalin.

„Mesajul prim-ministrului, Ion Chicu, la comemorarea a 71 de ani de la al doilea val de deportări

În fiecare an, data de 6 iulie ne pune față în față cu istoria. Ba chiar cu cea mai dureroasă pagină a ei. E ziua în care comemorăm victimele celui mai mare val de deportări. De-atunci au trecut 71 de ani. În iulie 1949, în doar câteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagăre de muncă forțată. Femei, copii, bătrâni. Cei mai buni gospodari. Le-a luat apoi ani să revină în patrie. Mulți dintre ei nici n-au mai apucat acest moment. Cei care mai sunt astăzi printre noi, victimele și urmașii deportaților, sunt mărturia unei rezistențe acerbe. Poate că nicio guvernare nu va fi în stare să le răscumpere pierderile materiale și spirituale pe care le-au suportat atunci, dar să le evocăm amintirea și să le mulțumim e de datoria noastră.

Ce ne-a oferit această lecție de istorie e că indiferent de atrocitățile și suferințele prin care a trecut poporul nostru, demnitatea nu ne-a pângărit-o nimeni încă, iar dragostea de țară nu moare într-un vagon, nici n-o îngheață gerurile Siberiei. Istoria este dovada incontestabilă că Republica Moldova este plămădită din sânge și întărită de oasele înaintașilor noștri. Noi suntem cei care trebuie să dăm continuitate valorilor pentru care au luptat ei atunci, să le purtăm cinstea, să le urmăm idealurile, să ne solidarizăm și să devenim mai puternici. Rămânem legați de acest pământ prin tot ce-a fost înaintea noastră, dar și prin tot ce va urma. Să păstrăm vie amintirea trecutului prin mormintele strămoșilor noștri și luminos viitorul prin leagănele copiilor. Să diminuăm populismul, luptele politice, etnice și religioase și să amplificăm omenia. De asta avem nevoie acum. Asta ne va permite să evităm pe viitor alte file negre în istoria neamului, similare tragediei din 6 iulie 1949.

Moldova nu trebuie să uite acea vară neagră.

Ion Chicu, prim-ministrul Republicii Moldova”

 

Menționăm că președintele țării, nu și-a făcut apariția nici în data de 13 iunie, la comemorarea  primului val de deportări, când în noaptea de 12 spre 13 iunie, zeci de mii de locuitori ai Basarabiei și Bucovinei de Nord au fost duşi forţat în cele mai întunecate margini ale Uniunii Sovietice. În majoritatea cazurilor, bărbații au fost  împușcați sau duși în pușcării, iar femeile și copiii –  transportați în Siberia sau Kazahstan. Mulți dintre ei au rămas acolo pentru totdeauna…

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata