Deputat PAS: „Vom compensa nu doar gazele naturale, ci și electricitatea parțial”

0 71

Autoritățile vor susține populația cu compensații nu doar pentru gaz, ci vor compensa parțial și energia electrică. Precizările au fost făcute de deputatul PAS, Radu Marian, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Deputatul a reiterat că blocada energetică a Rusiei este în plină desfășurare și are un impact direct asupra cetățenilor.
În primul rând, Republica Moldova nu mai poate cumpăra energie electrică din Ucraina, urmare a bombaradamentelor Rusiei asupra infrastructurii energetice a țării vecine. În al doilea rând, Gazprom a redus dramatic volumul de gaze livrate Republicii Moldova  și din această cauză nici MGRES nu are suficient gaz ca să producă energie și la această oră nu mai livrează nimic malului drept al Nistrului. În prezent, autoritățile sunt nevoite să cumpere energie de pe piața europeană, la prețuri mai mari.

 

„Mai avem nevoie de timp ca să negociem contracte bilaterale cu companii din România ca să obținem o reducere de prețuri. Guvernul, sigur, va susține populația. Până la momentul actual jumătate de milion de gospodării s-au înregistrat pe compensații.gov.md și pe această platformă oamenii își scriu datele nu doar pentru gazele naturale, ci și pentru electricitate. Din discuțiile preliminare pe care le avem o să compensăm nu doar gazele naturale, ci și parțial electricitatea. Dar nu vom putea compensa toată scumpirea, pentru că suntem într-o situație fără precedent”, a spus deputatul.

El a adăugat că din acest considerent este important ca toți cetățenii să economisească.

„Este un sacrificiu pe care trebuie să-l facem, să economisim electricitatea în primul rând, dar acest sacrificiu este mult mai mic decât greutățile prin care trec ucrainenii, milioane de oameni care locuiesc acum în întuneric și fără căldură”, a spus Marian.

Sursa: https://www.jurnal.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata