Deranj la Moscova după noile sancţiuni impuse de UE şi SUA: „Absolut inacceptabile”

0 132

Kremlinul a denunţat miercuri drept „absolut inacceptabile” noile sancţiuni impuse de Uniunea Euroepană (UE) şi Statele Unite unor oficiali ruşi de rang înalt cu privire la presupusa otrăvire cu un agent neurotoxic de tip noviciok, în august, şi încarcerarea, în ianuarie, a opozantului politic Aleksei Navalnîi, relatează AFP şi Reuters.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, consideră că aceste sancţiuni „dăunează relaţiilor deja deplorabile” ale Rusiei cu Occidentul. Peskov denunţă drept „scandaloase” acuzaţii americane potrivit cărora serviciul rus de securitate FSB se află la originea otrăvirii lui Navalnîi. El ameninţă că Rusia va riposta în felul care să-i servească cel mai bine interesele.

„Bineînţeles, este imposibil să nu aplicăm principiul reciprocităţii”, a declarat el presei, fără să avanseze vreo dată în acest sens. „Noi considerăm aceste decizii drept absurde, nejustificate şi, mai ales, ele n-au niciun efect şi niciun sens”, a adăugat Peskov. „Nu putem decât să regretăm acest lucru şi să ne exprimăm perplexitatea”, insistă acesta.

Potrivit lui Peskov, sancţiunile impuse oficialilor ruşi nu au niciun efect deoarece aceştia nu au autorizaţia să se deplaseze în afara Rusiei şi să deţină bunuri şi conturi bancare în străinătate, din cauza caracterului sensibil al posturilor pe care le deţin.

„Aceasta este practic o dublare a restricţiilor cărora aceste persoane le sunt supuse în cadrul legii ruse, nimic în plus”, a subliniat el. Însă Peskov recunoaşte că sancţiunile impuse unor entităţi vor avea un efect mult mai important şi consideră că acestea contribuie la o deteriorare a relaţiilor Rusiei cu Statele Unite şi UE.

„Să nu se joace cu focul”

De asemenea, Moscova avertizează Washingtonul „să nu se joace cu focul”, după sancţionarea a şapte oficiali ruşi de rang înalt şi 14 entităţi cu privire la otrăvirea opozantului Kremlinului. Ministerul rus de Externe a denunţat într-un comunicat, marţi seara, un „atac antirus ostil” care face parte dintr-o „politică americană golită de logică şi de sens, care nu face decât să afecteze şi mai mult relaţiile bilaterale”.

„Absurditatea triumfă”, denunţă diplomaţia rusă, care acuză Washingtonul că se servesşte de Aleksei Navalnîi ca „pretext” pentru „a se amesteca în mod deschis” în „afacerile interne” ale Rusiei. „Noi vom reacţiona pe baza principiului reciprocităţii”, ameninţă ministerul, care dă asigurări că asemenea ”calcule vizând să impună ceva Rusiei prin intermediul sancţiunilor sau altor presiuni au eşuat în trecut şi vor eşua şi în prezent”.

„Vom continua să ne apărăm în mod sistematic şi hotărât interesele naţionale şi să respingem orice agresiune. Ne îndemnăm colegii să nu se joace cu focul”, avertizează diplomţaia rusă, care consideră că Statele Unite şi-au „pierdut dreptul moral de a ţine lecţii altora”.

Citeste mai mult: https://adevarul.ro/international/rusia

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata