Despre ce ne mai dezINFORMEAZĂ presa pro-Kremlin

0 180

Un principiu consecvent al campaniei de dezinformare a Kremlinului este menținerea audienței sale într-o stare permanentă de nedumerire. Când oamenii nu pot înțelege realitatea, ei nu pot acționa coerent în propriul lor interes. Cazurile de propagandă de săptămâna trecută ne duc într-o plimbare frenetică prin mai multe subiecte care au fost preocuparea mass-media pro-Kremlin în ultimele câteva săptămâni și luni: coronavirus, proteste, revizionism istoric, MH17, Ucraina, NATO … dezinformări sub orice formă posibilă.

Coronavirus

În timp ce pandemia nu mai este punctul focal așa cum a fost în martie și aprilie, mass-media pro-Kremlin încă mai  răspândește teorii conspiraționiste și dezinformare despre COVID-19. Presa pro-Kremlin încă mai încercă să promoveze mesaje anti-vaccin și tratamente false împotriva COVID-19. Aceleași instituții de presă continuă să inducă publicului un val de dezinformare cu privire la faptul că SARS-cov-2 a fost făcut de om și reprezintă o armă biologică nefastă elaborată de SUA pentru a ataca Federația Rusă.

Eforturile de a alimenta discordia dintre țările europene persistă, de asemenea, de exemplu cu vechile afirmații că Italia nu a primit niciun ajutor din partea UE și că Civuid-19 a distrus unitatea europeană.

Cireașa de pe tort a venit din partea Russia Today. Redacția a scris că Organizația Mondială a Sănătății  nu avea „niciun drept” să clasifice COVID-19 ca pandemie.

Protestele 

Protestele americane pentru justiția rasială continuă să fie o temă predominantă. George Soros rămâne a fi miliardarul care susține „Statul Paralel„, iar Partidul Democrat american a fost descris în mod repetat ca arhitectul unei „revoluții a culorilor” menite să împiedice realegerea președintelui Trump. Pe lângă sponsorizarea extinsă a lui Soros pentru Black Lives Matter, se pare că acesta ar finanța și „corporațiile transnaționale„, fără a oferi numele acelor corporații, care s-au transformat în pogromuri și revolte teroriste. Un califat negru global intră în joc.

Concluzia este că America se destramă în sfârșit, iar mass-media pro-Kremlin susține că manualele revoluționare americane folosite pentru răsturnarea guvernelor din întreaga lume au fost în cele din urmă întoarse împotriva Americii.

Revizionismul celui de-al Doilea Război Mondial

Impulsul revizionist al Kremlinului cu privire la cel de-al Doilea Război Mondial capătă noi dimensiuni internaționale prin publicarea unui articol în revista online de politică externă The National Interest, intitulat „The Real Lessons of the 75th Anniversary of World War II”, scris chiar de Vladimir Putin. Atenția acordată la nivel înalt acestui subiect dezvăluie importanța sa pentru Kremlin, ceea ce înseamnă că în lunile următoare am putea asista la o campanie amplă de dezinformare.

Baza de date EUvsDisinfo are în prezent peste 250 de cazuri de dezinformare despre Al Doilea Război Mondial și moștenirea sovietică.  Săptămâna trecută au existat mesaje familiare prin care Polonia este atacată pentru că a provocat izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Ni se spune că URSS a încorporat statele baltice „legal” și cărțile occidentale sunt „hoții ale istoriei” pentru că susțin că Winston Churchill a salvat Europa, fără a acorda credit Uniunii Sovietice.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata