Despre noi

Astăzi cele mai mute războaie se duc fără arme. Informațiile și tehnologiile digitale au devenit instrumente prin care propaganda, dezinformările, știrile fake și interesele unor grupuri de indivizi sunt diseminate pe o scară largă. Informațiile și mass-media au ajuns a fi arme în mâinile politicienilor prin care îi dezinformează pe cei pe care-i guvernează. Evoluția tehnologiilor le-a adus liderilor politici o putere de influența nemaivăzută până acum. Internetul, instrumentul care urma să fie un mijloc prin care societatea să fie eliberată de cenzură, a ajuns în scurt timp o armă pentru interesele unor state și oficiali de rang înalt.

Cei care se ascund în spatele dezinformărilor încearcă să demonstreze că democrația este disfuncțională, iar scopul DISINFO.MD este de a demonstra contrariul. În timp ce pentru unii democrația este impedimentul esențial în realizare intereselor obscure, pentru DISINFO.MD reprezintă libertatea de exprimare și dreptul de a fi informat corect, echidistant, echilibrat, și nu în ultimul rând, intenția de a desființa narațiunile și mesajele de propagandă lansate în spațiul public atât de oficialii străini, cât și de moldoveni. Suntem un grup de studenți, iar scopul nostru este de a analiza și expune cazurile de dezinformare care vizează Republica Moldova atât din interior, cât și din exterior.

DISINFO.MD va monitoriza propaganda, dezinformarea și știrile false din Republica Moldova și va analiza aceste evenimente. În vizorul echipei DISINFO se află și spațiul mediatic internațional care prin intermediul mesajelor de propagandă au drept scop dezinformarea cetățenilor țării. Un alt scop al echipei DISINFO este cel de aduce în vizorul publicului oamenii, politicienii și instituțiile care sunt surse de propagandă și dezinformare în Republica Moldova.

DISINFO.MD își propune să crească gradul de conștientizare și de înțelegere a publicului cu privire la operațiunile de dezinformare și de a ajuta cetățenii să-și dezvolte și cultive reziliența la informațiile digitale și la manipularea din spațiul mediatic.

Echipa DISNFO.MD