Despre problemele create de Tiraspol Misiunii OSCE: De ce-au tăcut când au îngrădit libertatea presei, a societății civile?
Directorul executiv al „Promo-Lex”, asociație specializată în apărarea drepturilor omului din stânga Nistrului, Ion Manole, a avut o reacție vizavi de îngrădirea accesului reprezentanților Misiunii OSCE în Republica Moldova în localitățile din Zona de Securitate. Ion Manole regretă îngrădirea drepturilor reprezentanților Misiunii, dar sugerează în același timp că organizația internațională de-a lungul anilor nu a întreprins suficente acțiuni pentru a apăra libertatea presei și a oamenilor care au avut de suferit în urma acțiunilor ilegale ale regimului separatist de la Tiraspol.
„Când regimul de la Tiraspol a obținut ce a vrut apoi a închis gura presei din regiune, toți au tăcut, inclusiv Misiunea OSCE în Moldova Apoi când regimul de la Tiraspol a persecutat și intimidat reprezentanții societății civile locale din stânga Nistrului, toți au acceptat tacit, inclusiv OSCE. Când regimul de la Tiraspol a blamat și creat probleme Asociației Promo-LEX, mulți s-au bucurat, inclusiv OSCE. Acum a venit rândul mediatorului de conflict și a garantului de securitate, dar nu mai are cine nici măcar să explice locuitorilor din regiune ce se întâmplă în realitate”, a regretat Ion Manole, într-o postare plasată pe pagina sa de facebook.
Directorul executiv al Promo Lex regretă situația reprezentanților misiunii OSCE, dar precizează că totuși adevăratul preț al îngrădirii și încălcării drepturilor omului de către regimul separatist din această regiune este platit de oamenii simpli, „nu de cei care au plecat cu decorații și aprecieri”, a punctat Manole.
Amintim că reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, care desfășoară atribuții de monitorizare a Zonei de Securitate, au sesizat joi, 14 iulie, Comisia Unificată de Control despre faptul că sunt intimidați și li se restricționează libera circulație de către structurile de forță transnistrene.
Detalii, AICI