Dezbateri extrem de aprinse pe forumul intern al Microsoft cu privire la războiul din Gaza: „Cel mai tabu subiect”

0 49

O privire asupra mesajelor și emailurilor interne ale companiei Microsoft oferă o imagine asupra furiei și ostilității cu care se confruntă mediile de lucru din America, pe măsură ce războiul dintre Hamas și Israel se intensifică, scrie Business Insider.

„Ai observat oare că poza ta de profil seamănă cu steagul folosit de un grup terorist care tocmai ce a torturat și decapitat sute de copii și civili?”, a comentat cineva la o postare care nu făcea nicio mențiune despre război, publicată pe forumul angajaților Viva Engage pus la dispoziție de Microsoft.

La mesajul altcuiva care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la civilii din Gaza, un coleg a avut următoarea reacție: „Practic, sprijini violul, uciderea și răpirea femeilor, a copiilor și a bunicilor”.

Angajații cu opinii pro-palestiniene nu s-au sfiit să apeleze și ei la un limbaj dur în conversațiile interne. Unul dintre ei a contestat acțiunile Israelului în Gaza ca echivalând cu o „purificare etnică”. Un altul și-a acuzat un coleg care susținea Israelul că „permite un genocid în Gaza”.

După ce Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, compania a emis mai multe declarații prin care și-a exprimat susținerea față de Israel, s-a oferit să egaleze donațiile angajaților către organizațiile israeliene, între care ONG-ul Friends of the Israel Defense Forces, și a acordat celor 3.000 de angajați israelieni ai Microsoft o indemnizație de 3.000 de dolari pentru „cheltuieli neașteptate din cauza situației”.

Dezbaterile care au loc pe forumul intern al Microsoft pun la încercare această nouă deschidere de a amesteca afacerile și politica, la fel cum s-a întâmplat și în cadrul altor instituțiilor americane de top, de la universitățile Harvard și Columbia la companiile din Silicon Valley și de pe Wall Street.

Microsoft a încercat în mod activ să reglementeze dezbaterea internă cu privire la război. A sfătuit managerii să „evite să ofere comentarii suplimentare despre război” în afara declarațiilor oficiale ale companiei. A oprit comentariile la postările pe care le-a considerat ațâțătoare. În plus, în cel puțin un caz, un manager a mustrat un membru al echipei sale din cauza unei postări pe care a considerat-o nepotrivită.

Totuși, spiritele nu s-au calmat, dimpotrivă.

„Ceea ce mi s-a părut deosebit de îngrijorător este dublul standard”, a declarat angajatul mustrat, căruia i s-a cerut să nu mai scrie opinii politice pe Viva Engage după ce a distribuit știri despre victimele civile din Gaza. „Pentru că șefii noștri discută frecvent politică la locul de muncă  – așa cum cred că ar și trebui. Este cel mai tabu subiect pe care l-am văzut vreodată”.

Și alți angajați au făcut ecou acestei observații. „Ceea ce este extrem de dezamăgitor la Microsoft”, a spus unul dintre ei, „este că am ales această companie datorită declarației sale privind valorile și misiunea” de a „da posibilitatea fiecărei persoane și fiecărei organizații de pe planetă să realizeze mai mult”. Totuși, acum aceasta sună ca și cum „angajații palestinieni nu ar exista”.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata