Dezinformarea și declarațiile false ale lui Putin în îndemnul său de al vota pe Dodon
Cu mai puțin de 10 zile înainte de alegerile prezidențiale din Moldova, artileria grea a intrat în acțiune. Președintele rus și-a exprimat sprijinul față de candidatura lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Cu toate acestea, efectul poate fi altul decât cel dorit.
„Sperăm foarte mult că la viitoarele alegeri din Moldova, poporul moldovean va aprecia eforturile depuse de actualul președinte al republicii pentru a construi relații cu Rusia”, a declarat președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire a Clubului de Discuții Valdai.
Pentru ca alegătorii moldoveni să nu aibă îndoieli că este necesar să voteze pentru Dodon, că Moldova are un singur drum și o conduce spre Rusia, liderul de la Kremlin a spus că economia Moldovei este complet dependentă de piața rusă.
„Vedem ce se întâmplă în jurul Moldovei și cunoaștem nevoile poporului moldovean atât în dezvoltarea democrației, cât și în dezvoltarea economiei. Cine cumpără vinul moldovenesc? Vinul moldovenesc va fi cumpărat în Franța?… Nu este doar vinul, dar și alte sectoare ale economiei sunt atât de legate de Rusia, încât pur și simplu nu pot exista în mod normal. Nicăieri în afară de piața rusă această producție nu este solicitată”, a declarat liderul de la Kremlin.
Primul argument lovește imaginea atent construită a lui Dodon, poziționându-se ca un politician echilibrat, construind relații profitabile atât cu Occidentul, cât și cu Rusia. Declarația lui Putin confirmă încă o dată că Dodon se concentrează exclusiv pe Moscova. Acest lucru este confirmat de fapte: după cum a scris Disinfo: Președintele moldovean s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin de cel puțin 14 ori în ultimii trei ani, iar cu liderii statelor europene – doar de trei ori.
A doua declarație, despre dependența totală a economiei moldovenești de Rusia, poate fi luată ca adevăr doar dacă nu se cunoaște situația reală. Da, timp de mulți ani, cea mai mare parte a exporturilor moldovenești, în special a rezervelor de vin, a venit pe piața rusă. Cu toate acestea, după ce Vladimir Voronin a refuzat să semneze „memorandumul Kozak”, neprofitabil pentru Moldova în 2003 (acesta prevedea federalizarea țării și dreptul Rusiei de a-și păstra trupele pe teritoriul Moldovei pentru încă 20 de ani), relațiile dintre Chișinău și Moscova s-au răcit. Rusia a impus un embargo asupra importurilor de produse agricole moldovenești. Acest lucru a fost o lovitură serioasă pentru vinificația internă. Este suficient să spunem că în 2000, 67% din importurile de vin în Rusia au fost contabilizate de produsele moldovenești, în 2007 – doar 0,4%. De-a lungul timpului, livrările au crescut, dar cotele anterioare nu au mai fost atinse.
Cu toate acestea, interdicția a avut un efect pozitiv. După ce au pierdut accesul pe piața rusă, vinificatorii moldoveni și-au făcut drum către alte țări și au îmbunătățit calitatea produselor. Potrivit datelor pentru anul 2019, principalul consumator de vin autohton este România: reprezintă 13,8% din exporturile de produse vitivinicole moldovenești.
Și cum rămâne cu exporturile în general? Merge cea mai mare parte a produselor din țara pe piața rusă?
Cu toate acestea, chiar și aici imaginea este destul de diferită. În ianuarie-septembrie 2020, Moldova a livrat bunuri către UE de peste un miliard de dolari SUA, piața europeană a reprezentat 65,3% din exporturi, în timp ce țările CSI – doar 16%.
Cine este principalul consumator al produselor Moldovei? Este România din nou. 26,8% este ponderea sa în exporturile moldovenești. Rusia este pe locul doi, dar cu aproape trei ori în urmă: reprezintă doar 9,75%. Date detaliate sunt disponibile pe site-ul Biroului Național de Statistică. Astfel, declarația lui Vladimir Putin despre dependența totală a economiei moldovenești de Rusia, că „nicăieri în afară de piața rusă această producție (moldovenească) nu este solicitată”, este falsă.
Argumentul economic al lui Putin este la fel de mult o lovitură pentru Dodon, cât și despre eforturile președintelui moldovean „de a construi relații cu Rusia”. Doar persoanele care nu sunt familiarizate cu starea reală privind exporturile sau cred orbește tot ceea ce spune președintele rus poate accepta afirmația liderului de la Kremlin. Este clar pentru alegătorii critici, că Vladimir Putin este viclean în eforturile sale de a-l ajuta pe loialul Moscovei Dodon să câștige alegerile.