Dezvăluiri din interiorul canalului neoficial de discuții între SUA și Rusia: Putin, principalul obstacol în negocieri

0 156

Discuții diplomatice pe canale secrete sunt în curs de desfășurare între foști înalți oficiali americani din domeniul securității naționale și membri de rang înalt de la Kremlin, a confirmat pentru The Moscow Times o sursă direct implicată în aceste discuții.

La începutul acestei luni, NBC a relatat pentru prima dată pe tema acestor discuții pe canale secundare implicând foști oficiali de la Washington angajați în schimburi discrete cu Kremlinul, precum și o întâlnire cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov pentru a pune bazele unor negocieri de încheiere a războiului din Ucraina.

Diplomația „track 1.5”

Cunoscute ca diplomația de tip „track 1.5”, aceste discuții secrete ar fi menite pentru a le permite ambelor părți să înțeleagă liniile roșii ale celeilalte părți și să atenueze potențialele conflicte, servind drept o legătură crucială între negocierile oficiale (diplomația de tip track 1) și dialogurile neoficiale la nivel de experți (track 2), relatează The Moscow Times.

The Moscow Times a vorbit cu una dintre persoanele direct implicate în aceste discuții, fiind vorba de un fost oficial american. Acesta a fost de acord să discute subiectul sub rezerva anonimatului.

„Există o nevoie eminentă de diplomație track 1.5 atunci când lumea se închide, așa cum s-a întâmplat acum”, spune fostul oficial de la Washington.

Discuțiile dintre cele două părți au avut loc cel puțin de două ori pe lună, adesea prin intermediul unui format online.

„Am vizitat Moscova cel puțin o dată la trei luni”, precizează fostul oficial.

Kremlinul încă nu știe ce vrea în Ucraina

În ceea ce privește disponibilitatea Kremlinului de a pune cărțile pe masă, sursa The Moscow Times a declarat: „Ni s-a oferit un anumit acces la modul de gândire al Kremlinului, deși nu atât de mult pe cât ne-am fi dorit”.

Din punctul său de vedere, stând față în față cu oficiali și consilieri de rang înalt de la Kremlin, era evident că cea mai mare problemă consta în faptul că rușii nu puteau să articuleze ce anume își doreau și de ce aveau nevoie.

„Ei nu știu cum să definească victoria sau înfrângerea. De fapt, unele dintre elitele cu care am vorbit nu și-au dorit niciodată războiul, spunând chiar că a fost o greșeală totală. Dar acum sunt în război – (…) o înfrângere umilitoare nu este o opțiune pentru acești oameni”, afirmă sursa The Moscow Times.

Washingtonul nu vrea o Rusie în anarhie

„Aici am arătat clar că Statele Unite sunt pregătite să lucreze în mod constructiv în privința preocupărilor de securitate națională ale Rusiei”, adaugă fostul oficial, făcând un pas în spate de la abordarea de a continua presiunile economice prin sancțiuni și izolarea internațională a Rusiei.

„O încercare de a izola și mutila Rusia până la umilire sau colaps ar face aproape imposibilă negocierea – vedem deja acest lucru în reticența oficialilor de la Moscova”, spune el.

„De fapt, am subliniat că Statele Unite au nevoie și vor continua să aibă nevoie de o Rusie suficient de puternică pentru a crea stabilitate la periferia sa. Statele Unite doresc o Rusie cu autonomie strategică, pentru ca Statele Unite să avanseze în oportunitățile diplomatice din Asia Centrală. Noi, în Statele Unite, trebuie să recunoaștem că o victorie totală în Europa ar putea să ne afecteze interesele în alte zone ale lumii”, susține fostul oficial.

Limitarea relațiilor ruso-chineze, un obiectiv al SUA

În ceea ce privește subiectul aprofundării relațiilor ruso-chineze, fostul oficial recunoaște că ruperea completă a legăturilor între Moscova și Beijing este nerealistă. Cu toate acestea, ar trebui depuse eforturi pentru a limita amploarea acestei relații. Obiectivul Washingtonului este de a găsi un echilibru care să prevină o consolidare copleșitoare a puterii rusești, promovând în același timp oportunitățile diplomatice în Asia, unde Moscova joacă un rol semnificativ, notează The Moscow Times, citându-l pe fostul oficial.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata