Dilema care macină Germania și Italia: Revine Europa la afaceri normale cu Rusia?

0 79

Înainte ca Vladimir Putin să invadeze Ucraina, unii dintre cei mai convinși prieteni ai Kremlinului din Europa erau directorii din domeniul energiei, care au făcut lobby pentru o dependență din ce în ce mai mare de gazul rusesc și de aliații lor politici. Acum, au apărut semne că Germania și Italia ar fi gata să reînceapă afacerile normale cu Rusia, după încetarea războiului, din mai multe motive.

Războiul – și distrugerea încă inexplicabilă a celor două conducte Nord Stream care legau Germania direct de Rusia în septembrie anul trecut – au făcut ca ponderea Rusiei în livrările europene de gaz să scadă de la peste 40% la aproximativ 5%, în prezent, potrivit Spectator.

Cu toate acestea, mulți dintre țarii energetici, industriașii și politicienii europeni visează în continuare să restabilească aprovizionarea cu gaze rusești ieftine – și fac apeluri din ce în ce mai publice pentru revenirea la afacerile ca de obicei. Michael Kretschmer, premierul statului german Saxonia, a cerut recent repararea conductei Nord Stream-1 distrusă.

„Lecția din războiul din Ucraina, la urma urmei, este că ai nevoie de opțiuni” pentru aprovizionarea cu energie, a spus Kretschmer unui interviu de televiziune în martie. Prevenirea deteriorării ulterioare a conductei aruncate în aer a fost „un imperativ al bunului simț”, a spus el, pentru ca aceasta să poată deveni operațională după sfârșitul războiului. „Le datorăm generațiilor viitoare.”

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata