Din nou, în epoca lui Lenin. Prima dată după 1917 Kremlinul nu poate plăti datoria externă

0 109

Rusia nu își poate achita datoria externă pentru prima dată după 1917, potrivit BBC. Deși are 100 de milioane de dolari pentru a o achita și este dispusă să efectueze plățile, sancțiunile fac imposibile transferurile.

Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari era scadentă pe 27 mai, conform Bloomberg. Moscova spunea că banii au fost trimiși către Euroclear, instituție financiară care urma să distribuie plata către destinatari, dar transferul a fost blocat și nu a ajuns la creditori. Compania nu a precizat dacă plata fost blocată, dar a menționat că a respectat toate sancțiunile impuse de europeni Kremlinului.

Oficialii ruși susțin că un eventual default poate fi anunțat doar după ce există o decizie a instanței privind pretenții referitoare la plata datoriilor. Potrivit TASS, reprezentanții Ministerului rus al Finanțelor afirmă că actualmente, în contextul sancțiunilor, asemenea procese nu sunt rezonabile, deoarece transferurile nu vor putea fi efectuate chiar și după o hotărâre judecătorească.

Ultima dată când Rusia nu a plătit datoria externă a fost în 1918. În timpul Revoluției bolșevice, Vladimir Lenin refuza să achite împrumuturile Imperiului Rus.

Potrivit BBC, cea mai recentă criză financiară majoră s-a produs în 1998, pe timpul guvernării lui Elțin. Atunci țara nu a reușit să țină pasul și să plătească obligațiunile sale interne.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata