Dionis Cenușă: Moldova nu se alătură sancțiunilor aplicate pentru Belarus din motive politice și electorale

0 6

Țările cu aspirații europene ale Balcanilor de Vest s-au aliniat săptămâna trecută la deciziile Uniunii Europene de a interzice accesul în spațiul aerian și pe aeroporturile lor pentru avioanele din Belarus, după ce Minskul a adus forțat la sol un avion de pasageri european, arestând un disident aflat la bord. Au adoptat aceste politici Albania, Montenegro, Macedonia de Nord și Serbia. Deși țara noastră cere de mulți ani Uniunii Europene să o trateze la pachet cu țările Balcanilor de Vest și să-i ofere și ei perspectiva aderării, în prezent Moldova nu a fost pregătită să adopte decizii de politică externă dificile în mod solidar cu Uniunea Europeană.

„Chiar dacă UE este un promotor al drepturilor omului, al democrației, multe din acțiunile pe care și le asumă, ea le poate suporta, pe când R. Moldova, fiind un stat mic și dependent de asistență externă și de piețele regionale, nu-și poate permite să adopte decizii cu aceeași ușurință. Dar, în general, deciziile UE trebuie oricum măcar evaluate la nivel național,” spune Dionis Cenușă pentru Radio Europa Liberă.

O altă explicație a expertului e că o dezbatere la Chișinău pe tema sancțiunilor contra Belarus acum, în prag de alegeri, ar putea dăuna electoral celor care ar declanșa-o, de aceea, crede el, politicienii se vor abține cel mai probabil s-o facă.

„Din motive politice și electorale… Dar dacă alegerile vor favoriza forțele pro-europene, atunci cred că vom avea o politică mai tăioasă la adresa regimurilor autocrate din Europa de Est. Și invers.”

În sfârșit, grație așezării sale geografice, Chișinăul nu are cum influența efectiv punerea în practică a unor sancțiuni ca cele aplicate acum față de Belarus, mai spune Dionis Cenușă, fie că R. Moldova s-ar alinia, fie că nu s-ar alinia la un astfel de demers.

„În condițiile date, nu are sens să-și asume mai multe riscuri decât poate suporta, având în vedere că oricum efectele sancțiunilor se fac resimțite, cu sau fără aderarea la ele a R. Moldova”.

Pe 23 mai, avionul Ryanair, cursa Atena-Vilnius a aterizat de urgență la Minsk după un mesaj despre prezența unei bombe la bord.

După aceea, autoritățile din Belarus l-au reținut pe fondatorul canalului de opoziției, Telegram NEXTA Roman Protasevici, care zbura în acest avion.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata