Diplomă de la președinte „pentru o pregătire militare excelentă și o prestație impecabilă” în Piața Roșie care a durat 30 de secunde

0 130

Ieșiți din carantina de 14 zile, după participarea la Parada Victoriei de la Moscova, 75 de militari moldoveni, trimiși acolo de președintele Dodon, în apogeul pandemiei, au primit diplome de onoare. Președintele Igor Dodon a scris despre acest lucru pe pagina sa de Facebook pe 16 iulie. Ceremonia de premiere a avut loc în prezența actualilor și foștilor miniștri ai apărării, Alexandru Pînzari și Victor Gaiciuc.

În ziua în care în centrul capitalei au avut loc proteste în masă cu participarea veteranilor războiului de la Nistru,  președintele decide să acorde diplome celor 75 de militari ai gărzi de onoare, care au fost trimiși la Moscova, în iunie, pentru a participa la Parada Victoriei. Reamintim că parada din 9 mai a fost amânată de președintele rus Vladimir Putin pentru data 24 iunie în legătură cu pandemia de coronavirus. Chiar dacă nici în perioada respectivă, situația din Rusia nu era favorabilă, Putin a decis totuși să organizeze solemnul eveniment.

La invitația lui Putin, Dodon a petrecut două zile în Rusia, în timp ce liderii altor state membre ale fostei Uniuni Sovietice și-au anunțat refuzul de a participa la evenimentele din Piața Roșie. Pe președintele Republicii Moldova, pandemia nu l-a speriat în niciun fel. În data de 19 iunie, el a confirmat că va participa la parada militară, trimițând încă 75 de soldați moldoveni acolo, în ciuda faptului că Rusia – la acea vreme – era pe locul trei după numărul de infectări cu Covid-19.

„Prezența unui contingent de 75 de soldați din Republica Moldova a fost un omagiu adus compatrioților noștri care și-au sacrificat viața pentru Marea Victorie. Le-am mulțumit soldaților din Garda de Onoare, pentru că au reprezentat în mod adecvat Moldova alături de militarii din multe alte țări, demonstrând o pregătire excelentă și arătând performanțe impecabile. Am înmânat fiecărui soldat Diploma de Onoare a Președintelui”, a scris Dodon pe profilul său de Facebook.

Igor Dodon, care a încălcat în mod repetat măsurile stabilite de Comisia pentru Situații de Urgență, nu vede nimic în neregulă cu participarea celor 75 de soldați moldoveni la parada din Piața Roșie. Chiar și în timpul evenimentului de premiere, președintele Dodon a neglijat măsurile de siguranță: fără măști, fără mănuși, fără distanța socială.

În același timp, întâlnirea lui Igor Dodon cu președintele rus a fost la fel de scurtă ca și prezența armatei moldovenești în Piața Roșie – aproximativ 23 de secunde, analizând imaginile de pe site-ul Kremlinului. Pentru a distrage atenția de la întâlnirea eșuată a lui Dodon cu Putin, site-ul președintelui notează că Dodon a „continuat” discuția despre problemele actuale și dinamica relațiilor moldo-ruse cu adjunctul șefului Administrației Prezidențiale Ruse, Dmitri Kozak. Ca urmare, vizita la Moscova (conform lui Igor Dodon și a presei de partid ) a fost fructuoasă: „avem o relație la un nivel destul de înalt cu Rusia”; „Moldova și Rusia vor relua negocierile privind acordarea creditului”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata