Diplomați cu bombă. Cum a GRU au aruncat în aer un depozit de arme din Republica Cehă

0 157

Recent, autoritățile cehe au publicat rezultatele anchetei, potrivit căreia membrii GRU Petrov și Boshirov (Mishkin și Chepiga), cunoscuți pentru otrăvirea lui Skripal, s-au aflat în spatele exploziilor depozitelor de arme din Republica Cehă în 2014, în urma cărora două persoane au fost ucise și 150 de tone de muniții au fost distruse. Am reușit nu numai să găsim confirmarea participării lui Mishkin și Chepiga la acest sabotaj, ci și să descoperim multe detalii noi. De exemplu, operațiunea a fost condusă personal de șeful unității militare GRU 29155, generalul Andrei Averyanov, care a zburat și el în Republica Cehă pe baza unor documente falsificate, iar în total cel puțin șase persoane au participat la operațiune, dintre care două au zburat sub acoperirea diplomaților.

Pregătirea

Pe 4 octombrie 2014, generalul Andrei Averyanov, comandantul unității militare GRU 29155, a zburat la Lisabona sub masca unui turist cu documente tipărite fără prea multă imaginație,  cu numele de „Andrei Overyanov”. În Lisabona nu a avut nimic de-a face (aparent, a zburat acolo doar pentru viză) și în aceeași zi a zburat la Geneva. Acolo îl așteptau deja subordonații din aceeași unitate militară – Denis Sergheev (numele copertei – Serghei Fedotov), care mai târziu a devenit unul dintre participanții la otrăvirea lui Skripal, și Egor Gordienko (cu numele – Georghii Gorshkov).

Nu este clar exact unde a avut loc întâlnirea lor de la Geneva, dar investigațiile anterioare ale The Insider și Bellingcat au menționat deja că, judecând după factura telefonică a lui Denis Sergheev, el a vizitat adesea zona stațiunii alpine Chamonix, la 60 km de Geneva, unde, după cum a  raportat ulterior mass-media franceză cu referire la serviciile de informații occidentale, a existat o bază logistică a detașamentului 29155. Este probabil ca acolo ofițerii GRU s-au întâlnit cu cei care i-au ajutat să efectueze sabotajul în Republica Cehă.

Două zile mai târziu, Averyanov s-a întors la Moscova și imediat după întoarcerea sa, pe 7 octombrie, a avut o întâlnire la sediul GRU de pe autostrada Khoroszewski cu subordonații din unitatea sa militară, după care toți au rezervat bilete spre Europa în aceeași zi pentru operațiunea specială cehă. Averyanov a rezervat un zbor spre Viena pe 13 octombrie cu întoarcere pe 15 octombrie, iar Mishkin, Cespiga și colegul lor Lt. Col. Nikolai Yezhov (cu numele – Nikolai Kononichin) au decis să sosească cu două zile mai devreme decât șeful, 11 octombrie (Mishkin și Cepiga au zburat la Praga, Yezhov – la Viena). Mishkin și Cepiga nu au avut bilet dus-întors, iar Yezhov a luat biletul de întoarcere până pe 15, la fel și Averyanov.

Încă doi ofițeri din partea 29155 Alexey Kapinos și Evgeny Kalinin au mers la Budapesta sub acoperirea diplomaților cu poștă diplomatică – zborul a fost programat pentru 10 octombrie 2014, iar biletele de întoarcere, ca toți ceilalți, au fost cumpărate pe 15 octombrie 2014.

Astfel, conform planului inițial, operațiunea urma să aibă loc între 13 și 15 octombrie. Dar ceva nu a mers bine.

Explozia

„Petrov” și „Boshirov” au aterizat la Praga pe 11 octombrie, s-au cazat la un hotel și chiar au publicat fotografii pe rețelele de socializare din centrul orașului vechi. Averyanov și Yezhov au ajuns la Praga în aceeași zi, iar Yezhov a închiriat o mașină până pe 15 octombrie.

Puțin mai târziu, Boshirov și Petrov s-au mutat de la Praga la Ostrava, la aproximativ o oră de mers cu mașina de depozitul de muniție. Billings arată că telefonul lui Averyanov a fost conectat la rețelele austriece la doar câteva ore după sosirea sa, în data de  13 octombrie și nu s-a reconectat până la prânz pe 16 octombrie. Cel mai probabil, Yezhov, după ce l-a dus pe Averyanov la aeroport, a mers și el la Ostrava (este puțin peste 3 ore de la Viena).

Înainte de sabotaj, familia Grushnik a încercat să rezolve problema în mod pașnic. Cepiga și Mishkin, folosind pașapoarte pe numele lui Ruslan Tabarov (Chepiga) și Nikolai Popa (Mishkin), au contactat Imex, o companie care era angajată în depozitarea armelor în Vrbetica, și au solicitat accesul la o secțiune închisă a depozitului pentru perioada 13-17 octombrie 2014, dându-se drept potențiali cumpărători. La scurt timp după aceea, traficantul bulgar de arme Emelian Gebrev, care își ținea o parte din arme în depozit, a fost contactat de Imex și informat că are potențiali cumpărători interesați de bunurile sale și care doresc să se întâlnească până în 15 octombrie. Gebrev nu a fost interesat de întâlnire  Pe 16 octombrie 2014, la ora 9:25.m., o explozie a avut loc la depozitul de muniție nr. 16 din Vrbetice, distrugând 58 de tone de muniție, demolând zeci de clădiri și ucigând doi angajați ai Imex, Vratislaw Gavranek și Ludek Petrshik.

La câteva minute după explozie, Anatoli Cepiga și Alexander Mishkin s-au îmbarcata în avionul care zbura la Moscova  la 10:05 a.m.

Alți doi ofițeri GRU, generalul Averyanov și lt. col. Nikolai Yezhov, s-au întors la Viena mai târziu în acea zi și s-au îndreptat direct spre aeroport. Averyanov a cumpărat un bilet nou de la aeroportul shvehat la ora 18:17 și a zburat înapoi la Moscova la 22:46 în aceeași zi. Nikolai Yezhov a rămas în Austria și a făcut mai multe precomenzi pentru zborul de întoarcere între 27 octombrie și 2 noiembrie, în cele din urmă zburând înapoi la Moscova pe 3 noiembrie 2014.

Citeşte articolul integral aici.

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata