Disidenții belaruși pun la cale o lovitură de stat împotriva regimului de la Minsk: „Fără Putin, nu există Lukașenko”

0 113

Regimul Lukașenko ar urma să se confrunte cu un puci, întrucât disidenții belaruși au dezvăluit că pun la cale o lovitură de stat împotriva lui Aleksander Lukașenko, aliatul lui Putin. Conform acestora, puciul va avea loc „la momentul potrivit”, relatează Politico.

Grupul de rezistență partizană BYPOL, care activează din Polonia, s-a asigurat că ofițerii sunt pregătiți și a sabotat în mod constant Rusia în războiul purtat împotriva Ucrainei. Toate aceste măsuri fiind puse la cale în vederea pregătirii loviturii de stat împotriva regimului de la Minsk, a spus public o persoană de rang înalt.

Am elaborat un plan și îl vom pune în aplicare la momentul potrivit”, a mărturisit fostul ofițer belarus Aliaksandr Azarau, pentru postul de presă belgian VRT.

Conform fostului ofițer belarus, este necesară înfrângerea lui Vladimir Putin în Ucraina pentru a reduce puterea regimului Lukașenko.

„Fără Putin, nu există Lukașenko„, a ținut să precizeze Azarau. „Dacă Ucraina poate lansa o ofensivă de succes, Putin nu va mai avea timp pentru Belarus„, a mai adăugat el.

Ba mai mult, fostul ofițer belarus a mărturisit că BYPOL a săvârșit acte de sabotaj împotriva Moscovei în încercarea de a sări în ajutorul Kievului în războiul declanșat la 24 februarie 2022, lansând atacuri asupra avioanelor rusești, deteriorând căile ferate și antrenând voluntari belaruși care luptă cot la cot alături de trupele Ucrainei.

În luna februarie a anului trecut, același grup și-a asumat responsabilitatea pentru un atac cu dronă în urmă căruia un avion militar rusesc a fost grav avariat în apropiere de capitala Belarusului.

Putin, un „frate mai mare”

Azarau, un fost oficial al serviciilor de securitate belaruse, a menționat că a renunțat la slujba sa după ce a fost „martor la fraudarea alegerilor prezidențiale din 2020 și la reprimarea protestelor care au urmat„. Ulterior, el a poposit în Ucraina și, în cele din urmă, în Polonia, de unde coordonează BYPOL.

La data de 15 februarie, un tribunal din Belarus l-a condamnat în absență pe liderul BYPOL, Azarau, împreună cu alți cinci foști ofițeri de poliție, pentru „incitare la ură socială, complot pentru preluarea puterii prin forță și crearea unui grup extremist”.  

El a fost condamnat la plata unei amenzi în valoare de circa 123.500 de dolari și la 25 de ani de închisoare.

Detalii, AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata