(DOC) Amenințare la integritatea țării? Deputați ai Adunării Populare de la Comrat anunță că vor recurge la ”diferite forme de nesupunere”

370
Ultimatum din partea a 33 din 35 de deputați ai Adunării Populare din Autonomia Găgăuză! Aceștia au semnat o declarație comună prin care cer eliberarea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Potrivit documentului, dacă Stoianoglo nu va fi eliberat astăzi până la ora 12.00, deputații amenință că vor recurge ”la diferite forme legale de nesupunere”.
 La Comrat astăzi este planificat și un nou protest cu cererea de eliberare a Procurorului general, reținut pentru 72 de ore.

Deputații din autonimie mai solicită autorităților de la Chișinău să publice discursul pe care intenționa să-l aibă Stoianoglo în cadrul conferinței de marți seara, anulată din cauza reținerii acestuia pentru 72 de ore.  Ei mai cer instituțiilor de drept să înceteze urmărirea penală pornită pe numele lui Stoianoglo.

De-a lungul anilor, relațiile dintre Chișinău și Comrat au fost mai tot timpul tensionate. După o perioadă de liniște, se pare că lucrurile degenerează, iar autoritățile de la Chișinău nu au nicio influență în regiune. Actuala majoritate parlamentară nu are nicio pârghie pentru a interveni cumva în deciziile Comratului și nici un exponent care ar putea avea un dialog cu cei din autonomia găgăuză. Nicio instituție de la Chișinău nu poate controla în vreun fel procesele din UTA Găgăuzia, decât prin forța coercitivă. Ceea ce ce își doresc cu ardoare atât Moscova, cât și Tiraspolul.
Lucrurile devin și mai complicate, în condițiile în care potrivit experților, populația din regiune rămâne captivă propagandei informaționale.
„Cu regret, această minoritate etnică nu a fost integrată în statul Republica Moldova. Această minoritate după mentalitate și aspectele psihologice încă se raportează perioadei sovietice, sentiment care este puternic alimentat de spațiul informațional rusesc”, a declara în august curent analistul Ion Tăbârță.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 octombrie pentru 72 de ore, după ce, în aceeași zi, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a dat acordul ca acesta să fie supus unei urmăriri penale pentru pretinse acțiuni ilegale pe care le-a admis în perioada când deținea funcția de deputat, fapt ce au creat premise pentru „mare spălătorie rusească” a banilor prin băncile din Republica Moldova.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut de către ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, iar procurorul desemnat de către CSP pentru anchetarea acestuia, Victor Furtuna, a declarat că acesta reținut pe patru capete de acuzații. Miercuri, 6 octombrie, Dumitru  Robu a fost numit procuror general interimar. Președintele țării, Maia Sandu, a semnat ieri decretul în acest sens.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și