DOC: O nouă tentativă a Rusiei de a cumpăra voturi în R.Moldova. Șor bagă pensionarii din Orhei într-o schemă de spălare de bani

0 99

Majoritatea lui Șor din Consiliul Municipal Orhei intenționează să aprobe, în cadrul ședinței de azi, inițierea mai multor acorduri ilegale cu „Promsviazbank” – o instituție bancară din Rusia, afiliată Ministerului rus al Apărării și aflată sub sancțiuni internaționale – precum și cu organizația neguvernamentală rusă „Eurasia”, pentru a implementa o nouă schemă de spălare de bani. Mai exact, partidul-satelit al lui Șor, „Forța Alternativa și de Salvare a Moldovei” (FASM), care deține majoritatea în cadrul consiliului, vrea să atragă fonduri din Rusia cu scopul de a acorda așa-zis „ajutor financiar” pentru pensionarii din municipiu prin intermediul cardurilor „MIR”, scrie deschide.md

În cazul „Promsviazbank”, acordul prevede prestarea serviciilor bancare, cooperarea și schimb de informații pe diverse subiecte. Cât privește ONGA „Eurasia” – o organizație creată în Rusia de oamenii lui Șor, scopul căreia este deturnarea parcursului european al R.Moldova – autoritățile din Orhei intenționează să colaboreze în următoarele domenii:

 • schimb de experiență și informații;
 • elaborarea și punerea în aplicare a programelor comune;
 • înființarea de grupuri comune de lucru;
 • efectuarea de monitorizări, sondaje, cercetări;
 • organizarea de reuniuni, conferințe, seminare.

Prin aceste acorduri, gruparea „Șor” pretinde că va oferi câte 2 mii lei/lunar pentru pensionarii din mun. Orhei, în scopuri „filantropice și de sponsorizare”. Banii vor fi alocați de ONGA „Eurasia” prin intermediul „Promsviazbank”, după o schemă similară cu cea din Găgăuzia.

Pentru a-și legifera acțiunile, reprezentanții FASM-ului lui Șor fac trimitere la prevederile din Legea privind administraţia publică locală, conform cărora autoritățile locale pot colabora cu agenţi economici şi asociaţii obşteşti din străinătate în scopul realizării unor acţiuni sau lucrări de interes comun. Totuși, „acțiunile de interes comun” presupun realizarea de către ambele părți a unor activități, iar acordurile sus-menționate nu descriu sub nicio formă acțiunile pe care vor trebui să le realizeze pensionarii sau autoritățile locale din Orhei în schimbul ajutoarelor financiare.

Totodată, Legea cu privire la filantropie şi sponsorizare notează expres cine sunt beneficiarii activităților filantropice și de sponsorizare. Astfel, aceștia pot fi:

 1. organizațiile necomerciale;
 2. instituțiile publice (medico-sanitare, de asistență socială, de învățământ);
 3. autoritățile administrației publice locale de nivelul întâi și al doilea;
 4. întreprinderile sociale;
 5. întreprinderile sociale de inserție;
 6. cultele religioase și părțile componente ale acestora.

În acest sens, pensionarii, cărora gruparea „Șor” intenționează să le ofere bani, nu pot beneficia de aceste activități „filantropice”.

Totodată, menționăm că aceste fonduri provin de la Ilan Șor, care a anunțat recent că va trimite în R.Moldova, prin intermediul ONGA „Eurasia”, 50 de mii de moldoveni pentru a face agitație în favoarea Uniunii Eurasiatice (o structură condusă de Rusia) și împotriva referendumului de integrare în Uniunea Europeană, care va avea loc pe 20 octombrie. În acest sens, utilizarea acestor surse financiare înainte de perioada electorală are drept scop subminarea proceselor democratice și celor electorale din R.Moldova.

Mai exact, aceste „ajutoare” ar urma să fie utilizate pentru finanțarea ilegală a partidelor politice, coruperea candidaților și alegătorilor. Astfel de cazuri au fost înregistrate și la alegerile locale generale din 2023, când Ilan Șor, prin intermediul cetățeanului Federației Ruse și Israelului, Igal Șved, a întocmit un „contract de sponsorizare” pentru a transfera din Kazahstan în R.Moldova circa 5 milioane lei pentru finanțarea ilegală a candidaților partidului „Șansă” – o altă formațiune-satelit în spatele căreia se află oligarhul fugar.

Nu în ultimul rând, atragem atenția asupra faptului că, în contextul în care banca prin care se organizează transferurile de fonduri (Promsviazbank) este supusa sancțiunilor internaționale, iar ONGA „Eurasia” nu poate demonstra proveniența banilor tranferați, acceptarea fondurilor financiare poate fi catalogată ca infracțiune penală, și anume „spălare de bani”. Astfel, persoanele pot fi trase la răspundere pentru dobândirea, deţinerea sau utilizarea bunurilor care constituie venituri ilicite, dar și pentru participarea la asociere, înţelegere, complicitate în vederea comiterii infracțiunii de „spălare de bani”. Pentru asemenea acțiuni, cetățenii riscă pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 2350 la 4350 de unităţi convenţionale (117 500 – 217 500 lei) sau cu închisoare de până la 6 ani.

Menționăm și că, recent, Parlamentul a votat modificarea Codului penal, reglementând mai clar noțiunea de „trădare de Patrie”. În acest sens, se consideră „trădare de Patrie” inclusiv acțiuni săvârşite intenţionat de către un cetăţean al Republicii Moldova împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor. Astfel, colaborarea cu „Promsviazbank”, care este afiliată Ministerului Apărării din Rusia, poate fi investigată și sub acest aspect.

Amintim și că guvernatorul BNM, Anca Dragu, a declarat recent că tranzacțiile cu cardurile „MIR” sunt investigate de serviciile specializate din R.Moldova, iar că cetățenii trebuie să aibă grijă atunci când li se propune să fie implicați în astfel de scheme.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata