Document incendiar. Ce rol a jucat Europa în fabricarea dronelor ucigașe folosite de Rusia

0 112

Kievul spune că dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina au diverse componente europene.

Dronele kamikaze iraniene folosite în cele mai recente atacuri asupra orașelor ucrainene sunt pline cu componente europene, potrivit unui document secret trimis de Kiev aliaților săi occidentali, scrie theguardian.com.

Într-un document de 47 de pagini transmis de guvernul Ucrainei guvernelor G7 în august, se susține că au avut loc peste 600 de raiduri în orașe folosind vehicule aeriene fără pilot (UAV) care conțineau tehnologie occidentală în ultimele trei luni.

Potrivit raportului, obținut de The Guardian, în drona Shahed-131 au fost găsite 52 de componente electrice fabricate de companii occidentale și 57 în modelul Shahed-136, care are o rază de zbor de 2.000 km (1.240 mile) și o viteză de croazieră de 180 km/h (111 mph).

Cele de mai sus pot fi efectuate de forțele de apărare ucrainene dacă partenerii oferă mijloacele necesare de distrugere”. „Producția iraniană de UAV s-a adaptat și folosește în mare parte componente comerciale disponibile, a căror aprovizionare este slab sau deloc controlată”, se spune în raport.

Potrivit raportului ucrainean, informațiile vamale arată că „aproape toate importurile către Iran provin din Turcia, India, Kazahstan, Uzbekistan, Vietnam și Costa Rica”.

Bart Groothuis, un europarlamentar care face parte din subcomisia pentru apărare și securitate a Parlamentului European, a declarat că a existat o coordonare insuficientă între serviciile de informații ale UE pentru a se confrunta cu utilizarea abuzivă a componentelor occidentale. „Cred că multe agenții europene de informații nici măcar nu se uită la sancțiuni”, a spus el.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata