Dodon acceptă doar vaccinul rusesc şi le desfiinţează pe cele aprobate pe piaţa UE
Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, susține că nu acceptă alt vaccin decât unul care vine din Rusia, indiferent dacă acesta va fi Sputnik V sau alt ser produs de ruși. Fostul șef de stat precizează că are „încredere doar în vaccinul rusesc”.
„Vaccinul să ajungă în Republica Moldova. Eu din start am a menționat că am încredere doar în vaccinul rusesc. Imediat ce va fi vaccinul rusesc în Moldova, dacă mi se va permite, dacă va fi din contul satului, donații, doar anumite categorii de risc. Dacă se va permite celor de vârsta mea, mă voi vaccina imediat. Dacă va ajunge comercial pe care poți să-l plătești, ca să nu fie din contul statului, pot să mă vaccinez unul dintre primii, cu vaccinul rusesc”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.
Igor Dodon, care laudă demult vaccinul rusesc a mai declarat în decembrie pentru agenția TASS, că nu crede în aceste „analoage occidentale, făcute în grabă”.
„În Moldova vaccinul încă nu este. Eu, evident, sunt gata să mă vaccinez, am mai spus-o, dar numai cu vaccinul rusesc. Nu cred eu în aceste analoage occidentale, făcute în grabă, ca să arate că există nu doar vaccinul rusesc, dar și altele. Este ca în perioada războiului rece cu goana pentru înarmare. Iar acum au văzut că Rusia a făcut un vaccin efectiv și repede au făcut și ei ceva ca să arate că și ei au. Să risc cu așa ceva nu intenționez. Am recomandat și recomand tututor cetățenilor noștri care vor decide să se vaccineze – numai cu vaccinul rusesc”, a declarat Igor Dodon.
Propagandiștii și trollii pro-ruși atacă pe două fronturi: pe de o parte alimentează percepția că vaccinul rusesc este cel mai eficient și mai sigur, iar pe de alta au declanșat o campanie împotriva vaccinurilor dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna sau AstraZeneca, deja aprobate pe piaţa UE.
Consilierul prezidențial pe domeniul sănătății, Ala Nemerenco, crede că înregistrarea vaccinului „Sputnik V” în Moldova s-a făcut pentru a putea fi comercializat prin intermediul instituţiilor private şi doar contra cost.
„Înregistrarea vaccinului rusesc la Agenția Medicamentului nu s-a făcut pentru ca cetățenii să aibă acces la „Sputnik V”, ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import în țară, pentru a fi comercializat doar prin instituții private și doar contra plată. Poate din acest motiv nu s-a făcut niciun efort pentru a pune la dispoziția oamenilor vaccin gratuit și în cantități suficiente?”, se întreabă retoric Ala Nemerenco.
Vaccin geopolitic la Chișinău
Refuzul inițial al vaccinului AstraZeneca de către autoritățile sanitare din Autonomia Găgăuză se înscrie, conform experților, în aceeași logică. Potrivit directorului Școlii de Management în Sănătate Publică din Moldova, Oleg Lozan, refuzul unui lucrător medical de a se vaccina este „caz total ieșit din comun”, iar respingerea vaccinului de unele instituții medicale „e ceva inimaginabil de grav, care miroase a Evul Mediu și este fără precedent în istoria tării și medicinii naționale”: „Este o încălcare a tuturor normelor deontologice și morale medicale și are un impact enorm asupra încrederii populației. Vieți omenești pot fi puse pe seama acestor decizii”, susține Lozan. „Să fie clar, politicienii care promovează geopolitica vaccinurilor, inducând un război fals între vaccinul rusesc și cele occidentale, sunt ucigași cu acte în regulă”, a conchis directorului Școlii de Management în Sănătate Publică din Moldova. Ieri, primii zece lucrători medicali de la Spitalul Raional din Comrat s-au vaccinat împotriva Sars-Cov-2 cu prima doză de vaccin, produs de AstraZeneca. În total, în Găgăuzia au fost repartizate 240 de doze de vaccin.