Dodon calcă pe greblele lui Plahotniuc. Fără vreo funcție în stat, vrea să fie coordonatorul guvernării

0 148

Prin intermediul PSRM, președintele moldovean Igor Dodon încearcă să își consolideze puterea înainte de finalul mandatului, la sfârșitul lunii decembrie 2020. Astfel, Igor Dodon și-a anunțat intenția de a reveni oficial la președinția PSRM. Oficial, pentru că neoficial se cunoaște că pe tot parcursul mandatului de președinte, PSRM nu a făcut niciun pas fără acordul lui Igor Dodon. Deci, vorbim de o suspendare din partid realizată doar pe foaie, nu și implementată.

În contextul în care a rămas fără nicio funcție importantă în stat, Igor Dodon depune efort maxim pentru a-și consolida pozițiile. A început cu legea controversată prin care a retras SIS din subordinea instituției prezidențiale, dar și prevederile neconforme introduse în proiectul de lege privind politica bugetar fiscală petru anul 2021. Astfel, documentul conține mai multe puncte care ar fi în interesul unor ramuri, politicieni controversați și afaceriști, dar și personaje din jurul fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc.

În acest context, cu siguranță Igor Dodon calcă exact pe greblele fostei guvernări și a liderului acesteia, Vladimir Plahotniuc. Igor Dodon încearcă să-și construiască un imperiu după exemplu lui Plahotniuc, cu ajutorul deputaților șantajabili din platforma parlamentară Pentru Moldova.

Și mai interesant este faptul că Dodon face acest lucru cumpărând aceeași membrii ai Parlamentului pe care și Plahotniuc i-a ”cumpărat” anterior, dar și printr-o alianță cu Ilan Shor, omul responsabil pentru furtul unui miliard de dolari de la poporul moldovean. Dodon a recurs la singura metodă prin care poate menține în subordine majoritatea parlamentară și Guvernul, atrăgând deputații transfugi care s-au vândut pentru bani sau au fost șantajați cu dosare penale. Un moment importat care trebuie precizat, Dodon a instituit o alianță ascunsă cu Partidul Șor, formațiune care în opinia publică, este sub controlul fugarului Vlad Plahotniuc.

Un alt exemplu care demonstrează că Igor Dodon aplică strategia lui Plahotniuc ține de legile votate în grabă de coaliția, zic ei neexistentă, PP Șor – PSRM. Dodon își dorește putere și poziție de lider politic, chiar dacă el nu va mai avea nicio funcție. Este exact modul lui Plahotniuc de a opera, obținând controlul absolut asupra instituțiilor statului, șantajând autoritățile și blocându-le activitatea cu scopul de a-și acoperi propriile ilegalități și de a-și realiza în continuare propriile interese, dar și de a-și achita polițele față de susținătorii din Găgăuzia și Transnistria, riscând securitatea națională a țării, făcând primul pas spre federalizare și servind fidel intereselor Moscovei.

Revenind la Moscova, Igor Dodon va trebui să ofere ceva în schimb Rusiei pentru anii în care l-a finanțat și i-a acordat suport politic. În toți acești ani, Dodon nu a oferit nimic la schimb Rusiei, iar de acum încolo va depune efort maxim pentru a-și răsplăti datoriile. Cum? Prin promovarea intereselor Federației Ruse pe care le are în Republica Moldova.

Chiar și așa, este incert de ce rușii  îl promovează atât public, cât și în secret pe Dodon, în timp ce el jefuiește Moldova, făcând uz de aceleași strategii ca Plahotniuc? Moscova a facilitat parțial plecarea lui Plahotniuc în iunie 2019, iar acum Kremlinul sprijină deschis o persoană care folosește aceeași carte de joc! Oricât de confuz ar fi, ceea ce este foarte clar este faptul că Moscovei îi convine de minune să subjuge voința și prosperitatea poporului moldovean în favoarea unui lacheu maleabil, ținut în lesă de Kremlin, pentru a-i realiza și promova interesele maligne.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata