Dodon dă de înțeles, la un post tv al Kremlinului, că PAS ar putea provoca invadarea de către ruşi
Socialistul Igor Dodon, fostul președinte de țară, a acordat marți, 24 ianuarie curent, un interviu pentru Rossia-24, un post tv al Kremlinului, în cadrul căruia a făcut o serie de declarații, în una dintre care dând de înțeles că PAS, partidul care deține în prezent majoritatea parlamentară, ar putea provoca să fim invadați de Rusia.
În primul rând, Igor Dodon a avut o opinie despre cea mai recentă declarație a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, precum că ne-am dori să fim parte a unei alianțe mai mari, fără a specifica denumirea Alianței Nord-Atlantice, pe scurt NATO.
„Declarația recentă a Maiei Sandu cu privire la posibilitatea participării Moldovei la NATO nu are nimic comun cu interesele statului nostru. Poziția mea este categorică și, potrivit sondajelor, este susținută de majoritatea cetățenilor – este necesar să menținem și să întărim neutralitatea, să fim prieteni cu toată lumea și să dezvoltăm un parteneriat strategic cu Rusia”, a declarat Igor Dodon.
Astfel, potrivit fostului șef al statului, un potențial război ar putea fi generat nu de „amenințări externe”, ci „interne”.
„Noi nu avem amenințări externe pentru ca aici să înceapă un război. Pericolul este generat de actualii conducători ai țării, doar ei pot face așa încât să-l provoace. Noi nu vedem context pentru a fi invadați, dar riscul că actuala guvernare ceva va provoca, la indicația curatorilor din Occident, există. Majoritatea cetățenilor moldoveni vor pace și nu trebuie să ne implicăm în ceea ce se întâmplă în țara vecină. Nouă ne trebuie pace, să rezolvăm conflictul transnistrean, să restabilim la dialogul strategic cu Federația Rusă, nouă ne trebuie să negociem cu toți și să ne mișcăm mai departe. Doar așa vom supraviețui ca stat”, a explicat Igor Dodon.
În același interviu, s-a expus pe mai multe subiecte, cum ar fi: toate structurile de stat ale Republicii Moldova sunt sub controlul curatorilor occidentali; majoritatea cetățenilor moldoveni sunt pentru alegeri parlamentare anticipate și alegeri prezidențiale; riscul unor proteste în masă este mare; există o dezbinare în PSRM și în opoziție, dar și despre șansele Republicii Moldova de a adera la UE.
Este de menționat că, deocamdată, conducerea țării – în persoana lui Igor Grosu, președinte al Parlamentului, a prim-ministrei Natalia Gavrilița sau a președintei Maia Sandu – nu a reacționat la declarațiile de mai sus.