Dodon, împotriva Memorandumului de cooperare între Moldova, Georgia și Ucraina: „Mergem împotriva Rusiei”
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, s-a arătat revoltat că premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a semnat, în numele țării noastre la Kiev, Memorandumul de înțelegere între Ministerele de Externe ale Republicii Moldova, Georgia și Ucraina, act ce prevede cooperarea în domeniul integrării europene.
Dodon afirmă că în document există un capitol privind securitatea statului, unde ar avea puncte comune cu atragerea celor trei state în programele NATO, ceea ce ar însemna că „mergem împotriva Rusiei”.
„Ce are Moldova din tot acest joc? Înțeleg poziția Ucrainei și Georgiei, care vor să adere la NATO. Moldova unde se bagă? Nu are cu ce se ocupa? Noi nu avem problemele noastre? Iată nu știm cum să rezolvăm problema transnistreană. Poziția noastră principală este că acest act trebuie și va fi anulat. De ce să implici problema securității regionale? Cum să pui semnătura pe așa ceva? Asta ce înseamnă? Blocuri militare? NATO împotriva Rusiei? Înțeleg alte angajamente de reforme, de alte acțiuni, dar pe securitate de ce să te bagi? Ciocoi a spus că documentul nu prevede nimic deosebit, dar compartimentul pe securitate regională asta ce este”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni televizate.
Mai mult, șeful PSRM a declarat că l-a sunat pe Ciocoi și l-a întrebat de ce a semnat acest document. Întrebat în ce calitate l-a abordat pe prim-ministru interimar ca să-i ceară socoteală, Igor Dodon a spus că „în calitate de cetățean și fost președinte al țării”.
La începutul săptămânii curente, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a semnat la Kiev Memorandumul de înțelegere cu Ucraina și Georgia. Actul stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu UE și oferă bază normativă pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale, acțiuni de comunicare publică, etc.
Semnarea Memorandumului și constituirea „trio asociat” este un angajament concret pentru intensificarea cooperării în format trilateral în domeniul integrării europene. Țările asociate rămân deplin angajate în procesele de cooperare în cadrul PaE, interesul comun fiind ca această platformă să dispună de o agendă ambițioasă care să continue apropierea partenerilor estici de Uniunea Europeană.
Sursa:realitatea.md