Dodon pierde în faţa diasporei…şi în instanţă

0 126

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul lui Igor Dodon și menține hotărârea Curții de Apel Chișinău care a decis că cererea de contestare a rezultatelor alegerilor prezidențiale în diasporă este inadmisibilă. Sentinţa instanţei este irevocabilă.

„Se respinge recursul depus de Igor Dodon, reprezentat de avocatul Nicolae Fomov. (…) Se menţin încheierea din 17 noiembrie 2020 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru și încheierea din 20 noiembrie 2020 a Curții de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de Igor Dodon privind constatarea faptului transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare în cadrul alegerilor prezidențiale, turul II din 15 noiembrie 2020 și constatarea faptului remunerării alegătorilor în cadrul alegerilor prezidențiale, turul II din 15 noiembrie 2020, în sensul determinării exprimării votului pentru un anumit candidat”, scrie în decizia emisă astăzi, 26 noiembrie.

În data de 16 noiembrie, avocatul lui Dodon Igor a depus şi o cerere privind constatarea faptului transportării organizate a alegătorilor la secţiile de votare în cadrul turului doi al alegerilor prezidenţiale, din 15 noiembrie, şi constatarea faptului remunerării alegătorilor.

În motivarea acţiunii Dodon a invocat că pe 15 noiembrie, în turul doi de scrutin prezidenţial, în spaţiul mediatic au apărut materiale video, care indică asupra încălcării legislaţiei în vigoare. Acesta face trimitere la canalul telegram „Lustraţia” şi invocă faptul că în materialele video poate fi observată transportarea centralizată a alegătorilor şi mituirea acestora cu 700 de „ruble transnistrene”, echivalentul a 750 lei moldoveneşti.

Aspectele enunţate indică asupra faptului că cetăţenii transportaţi se află cu reşedinţa în UAT din stânga Nistrului. De asemenea, sursa video conţine filmări ale numărului de înmatriculare a microbuzului, dezvăluită parţial. Tot la 15 noiembrie a fost publicat încă un video, potrivit căruia un grup de alegători au fost transportaţi în mod centralizat, într-un microbuz, contrar prevederilor legislaţiei. La fel autorul de video a înregistrat momentul în care a primit indicaţii univoce de a exprima votul electoral într-un anumit mod. Potrivit sursei, persoana urma să efectueze o poză a buletinului de vot pentru a face dovada votării conforme, ca ulterior să primească remunerarea pecuniară. Autorul filmărilor a indicat asupra faptului că se află în prejma secţiei de votare din Italia, oraşul Verona. Totodată, a fost surprins un microbuz cu capacitate mai mare de opt persoane care a transportat alegătorii la secţia de votare”, se arată în motivarea cererii.

În cerere se face trimitere şi la un clip, de la Londra, în care este filmat deschis un tânăr care afirmă că ar fi fost plătit cu 50 de lire sterline (echivalentul a 1100 de lei), însă faţa acestuia nu se vede clar, fiind acoperită de mască. Totodată, mesajul transmis de acesta este unul ambiguu. Deşi spune că a venit să voteze „pentru o schimbare”, tot el declară că trebuie „să îl susţinem” pe Igor Dodon, iar pe finalul discuţiei spune că a fost plătit cu 50 de lire pentru a o vota pe Maia Sandu.

Vineri, 20 noiembrie, şi această contestaţie a fost declarată inadmisibilă de către magistraţii Curţii de Apel Chişinău, pe motiv că autorul cererii nu a înlăturat neajunsurile în termenul stabilit de instanţa de judecată. Totuşi, magistraţii remarcă faptul că declararea acţiunii inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(2) lit. h) Cod administrativ, nu exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiaşi reclamant cu aceeaşi acţiune.

Încheierea din 20 noiembrie a fost cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de o zi de la pronunţare, prin intermediul Curţii de Apel Chişinău.

Alegerile prezidenţiale din 15 noiembrie au fost recunoscute de către observatorii internaţionali, însă preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, a acuzat, în prima sa declaraţie publică, „încălcări fără precedent” şi a promis că va contesta rezultatele scrutinului.

Magistraţii Curţii Constituţionale (CC) ar putea examina în data de 4 decembrie, Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova pentru validarea alegerilor şi validarea mandatului de preşedinte al Republicii Moldova pentru Maia Sandu. Şedinţa va avea loc la această dată dacă CC va primi toate informaţiile privind soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata