Dodon sfidează Înaltă Curte și încalcă flagrant legea supremă. Trebuie tras la răspundere, susțin experții

188

Președintele în exercițiu, Igor Dodon a promulgat legea care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea Parlamentului, deși Curtea Constituțională a suspendat-o. Astfel, Dodon sfidează Înalta Curte și încalcă flagrant Legea Supremă, fapt pentru care ar trebui tras la răspundere, susțin experții. Pe de altă parte, șefa Serviciului de presă a Președinției, Carmena Sterpu, susține că, de fapt, Igor Dodon a promulgat legea despre SIS a doua zi după ce a fost votată, adică pe data de 4 decembrie, concomitent cu alte două legi votate în aceeași zi și contestate de opoziție. Fapt ce se bate cap în cap cu decretul publicat în Monitorul Oficial, care datează cu 7 decembrie, adică în ziua în care Curtea Constituțională a suspendat deja controversata lege. Președinția nu are o explicație pentru această încurcătură.

Legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din subordinea președintelui Republicii Moldova a fost suspendată luni de Curtea Constituțională. Săptămâna trecută proiectul de lege a fost votat în două lecturi, fără a fi examinat, de către deputații PSRM și cei din Partidul Șor.

Majoritatea parlamentară din R. Moldova este formată din deputații PSRM (socialiști) ai lui Igor Dodon, și cei ai Partidului Șor, care reprezintă interesele populației rusofone. Cel din urmă a fost întemeiat de fugarul Ilan Șor, fost primar al Orheiului, condamnat în primă instanță la peste șapte ani de închisoare pentru „furtul miliardului” din Banca de Economii a Republicii Moldova.

Doctorul în drept constituțional  Alexandru Arsenii a declarat pentru Jurnal tvIgor Dodon a încălcat Constituția și a ignorat în mod cinic autoritatea unei instituții constituționale. Opinia lui Arsenii este împărtățită și de expertul constituțional Nicolae Osmochescu. Potrivit lui, Igor Dodon a încălcat conștient și brutal Constituția Republicii Moldova.

Gestul președintelui în exercițiu a fost criticat dur și de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. El a scris pe pagina sa de facebook că Dodon a comis astfel o infracțiune – abuz în serviciu.

„Dacă Dodon a promulgat Legea care ține de SIS, după adoptarea deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii, apoi e un caz de o gravitate ieșită din comun. Or, Dodon a încălcat principiul loialității constituţionale consacrat în Legea Supremă”  a scris Sergiu Litvinenco

În aceiași ordine de idei, jurnalistul Vitalie Călugăreanu crede că Igor Dodon se teme ca Maia Sandu să nu afle cum acesta a preluat schemele de contrabandă de la Plahotniuc.

„Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale, iar Igor Dodon se teme ca dracu de tămâie ca Maia Sandu să nu afle cum Igor Dodon a preluat schemele de contrabandă de la Plahotniuc și le-a reactivat după noiembrie 2019, atunci când a dat jos guvernul Maiei Sandu și a votat acel guvern, care este și astăzi, condus de Ion Chicu. De atunci contrabanda cu țigări în special, inclusiv peste Prut, în România, a înflorit”, a explicat pentru Europa Liberă jurnalistul Vitalie Călugăreanu, corespondent al Deutsche Welle în Republica Moldova.

În afară de plimbarea serviciului de securitate, devenită deja o obișnuință, de la Președinție la Parlament sau invers, după cum o dictează interesele lui Igor Dodon, au mai fost adoptate alte patru legi, care pun în pericol stabilitatea și independența Republicii Moldova, „legi extrem de toxice”, după cum le numește Igor Munteanu, președintele Comisiei de control a finanțelor publice, deputat din partea Platformei Demnitate și Adevăr, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.

„(…) este clar că această majoritate încropită de nevoie între PSRM și această formațiune fluidă, care se numește „Pentru Moldova” și grupul Șor, contează în acest moment pe un fel de lovitură de stat. Pentru că într-o singură zi au fost votate în prima lectură o serie de legi extrem de toxice, care nu au avizele guvernului, nu au avizele ministerelor de specialitate și, evident, nu întrunesc acordul și nu întrunesc un consens nici măcar în cadrul comisiilor de specialitate din Parlamentul Republicii Moldova”, spune Igor Munteanu în interviul acordat Europei Libere.

La pachet au mai fost adoptate proiectul care conferă limbii ruse statut special, cel care anulează articolele din Codul audivizual împotriva propagandei ruse pe teritoriul Republicii Moldova și un proiect care oferă garanții suplimentare Autonomiei Găgăuze, cunoscut ca un proiect de suflet al lui Igor Dodon.

Situația din Republica Moldova nu a scăpat atenției Comisiei Europene care a reacționat prin vocea lui Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei de afaceri externe și securitate politică. El s-a referit la proiectele depuse „într-o manieră pripită și netransparentă” menite să limiteze puterea prezidențială.

„Votarea a avut loc într-un mod care nu respectă procedurile parlamentare necesare. Mai mult, votarea a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislația să poată servi intereselor particulare”, atrage atenția Peter Stano.

El a spus că orice modificare cu privire la atribuțiile președintelui, abia ales, este esențial „să respecte procedurile necesare, prevăzute legal, inclusiv în ce privește controlul democratic.”

„Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova, o țară asociată UE, să respecte statul de drept și să garanteze democrația, în conformitate cu așteptările poporului și principiile esențiale ale ambițiosului nostru Acord de Asociere UE – Republica Moldova. Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Peter Stano.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și