Doi deținuți politici din regiunea transnistreană au anunțat greva foamei pe o perioadă nedeterminată. Ce solicită?

0 244

Doi deținuți politici dintr-o închisoare din regiunea transnistreană, liderul Partidului Comunist din regiune, Oleg Horjan, și activistul Serghei Mirovici, încarcerat pentru că l-a „insultat în mod public” pe liderul local Vadim Krasnoselski, au declarat greva foamei pentru o perioadă nedeterminată. Cei doi au mai multe solicitări pentru autoritățile locale. Ei cer să fie permis accesul în închisoare a reprezentanţilor ambasadelor Rusiei, SUA, UE şi ai misiunii OSCE în Moldova, a unui reprezentant al Guvernului Republicii Moldova şi a jurnaliştilor, relatează NM, citând surse din Partidul Comunist din Transnistria.

Liderul Partidului Comunist din regiunea transnistreană, fost deputat în Sovietul Suprem de la Tiraspol, Oleg Horjan, a fost condamnat la patru ani de închisoare sub acuzația de „acțiuni violente împotriva unui reprezentant al autorităților”. Activistul Serghei Mirovici a fost condamnat la trei ani de pușcărie pentru „insultarea publică” a liderului local Vadim Krasnoselski.

Pe 15 noiembrie, Horjan și Mirovici au intrat în greva foamei pe un termen nedeterminat. Cei doi i-au transmis o scrisoare liderului separatist Vadim Krasnoselski în care cer:

– Să permită accesul la ei a reprezentanților ambasadelor Rusiei, SUA, UE și misiunii OSCE în Moldova,

– Să permită accesul unui reprezentant al Guvernului Republicii Moldova,

– Să premită accesul presei în instituția penitenciară.

Potrivit surselor, Horjan și Mirovici i-au expediat personal scrisoarea lui Krasnoselski de la închisoarea nr. 1 din satul Glinoe, regiunea Grigoriopol, unde își ispășesc pedeapsa. Ei intenționează să refuze mâncarea până când autoritățile separatiste le vor îndeplini cerințele.

Opozanții vor să atragă astfel atenția participanților la negocierile în formatul  5+2 asupra dosarelor penale în care figurează și le cer să nu recunoască rezultatele alegerilor pentru funția de lider al  regiunii separatiste, care vor avea loc pe 12 decembrie.

Citește mai mult AICI

 

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata