Dosar penal pentru delapidarea averii statului la importul energiei electrice. Sunt vizați Dodon și Greceanîi

0 133

Procuratura Generală anunță că a inițiat urmărirea penală pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import a energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statul în proporții deosebit de mari.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA „Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Republicii Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.

Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Având în vedere complexitatea cazului, al cărui obiect juridic vizează securitatea energetică a statului, prin Ordonanța Procurorului General a fost dispusă efectuarea urmăririi penale de către un grup de procurori din cadrul Procuraturii Generale, se menționează în comunicatul Procuraturii.

De menționat că acum patru ani, mai mulți experți în energetică au anunțat că în anul 2008, prin implementarea unor scheme de procurare a energiei prin intermediul unei companii intermediare, consumatorii au fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane de dolari.

Atunci, expertul Sergiu Tofilat a spus că, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în anul 2008 furnizorii străini au livrat energie electrică în Republica Moldova în volum de 2,959 miliarde kWh, prin intermediul SA „Energocom”, subordonată Ministerului Economiei. ГПВД Укринтерэнерго din Ucraina a livrat 1 654 746 673 kWh, la un preț de la 0,036 la 0,047 $/kWh; „Energo-Partner” Kft: 1 300 253 459 kWh, la un preț de la 0,053 la 0,058 $/kWh și ЗАО Молдавская ГРЭС (regiunea transnistreană): 3 952 958 kWh, la un preț de la 0,036 la 0,047 $/kWh.

Potrivit expertului, începând cu luna mai 2008, SA „Energocom” a modificat schema contractuală de import a energiei din Ucraina. Astfel, 70% din volumul de energie electrică din sistemul energetic din Ucraina era procurat de la ГПВД Укринтерэнерго la prețul de piață (0,04 USD/kWh), în timp ce 30% din energie a început să fie procurată prin compania-intermediar „Energo-Partner” Kft la un preț majorat (0,053 USD/kWh). Începând cu luna iulie 2008 volumul livrărilor de energie prin compania-intermediar, la preț majorat, a crescut la 72-74% din totalul energiei importate din Ucraina, diferența fiind achiziționată de la ГПВД Укринтерэнерго la prețul de piață.

În acest sens, experții au solicitat aprecierea juridică a acțiunilor și inacțiunilor din partea persoanelor responsabile printre care premierul de atunci Zinaida Greceanîi, ministrul economiei Igor Dodon și Alexandru Gusev, director general al SA „Energocom”, toți trei membri ai delegației Republicii Moldova pentru deplasare la Kiev, în perioada 21-22 aprilie 2008, în vederea purtării negocierilor asupra subiectului furnizării energiei electrice.

Sursa: https://deschide.md

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata