Două foste ambarcaţiuni ale Gărzii de coastă a SUA au intrat în dotarea forţelor navale ucrainene. Rusia transmite un mesaj de avertizare

0 71

Capacităţile forţelor navale ucrainene au fost întărite cu două foste ambarcaţiuni de patrulare ale Gărzii de coastă a SUA, recondiţionate, care au ajuns în portul Odesa de la Marea Neagră, au anunţat marţi forţele navale ale Ucrainei.

„Salutăm contribuţia Statelor Unite la descurajarea agresiunii armate a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei”, a declarat comandantul forţelor, Oleksii Neijpapa.

Cele două ambarcaţiuni fac parte dintr-un pachet de asistenţă pentru Ucraina care însumează peste 2,5 miliarde de dolari începând din 2014, anul când Rusia a anexat peninsula Crimeea şi separatişti pro-ruşi au ocupat teritorii din estul Ucrainei, aminteşte Reuters.

Kievul şi-a pierdut cea mai mare parte a capacităţilor sale navale în Marea Neagră după anexarea Crimeii de către Rusia, care a rechiziţionat multe dintre navele sale. De atunci, Ucraina a încercat să-şi reconstruiască forţa navală cu ajutorul ţărilor NATO.

Pe de altă parte, Rusia avertizează SUA să nu trimită armament și consilieri militari în Ucraina. Kremlinul a avertizat, marți, că orice decizie a Statelor Unite de a trimite consilieri militari, echipament și armament în Ucraina va accentua tensiunile din regiune și între cele două puteri, relatează Reuters.

Avertismentul de la Moscova vine după ce CNN a scris, luni, că administrația americană intenționează să trimită consilieri și armament în Ucraina, într-o perioadă în care Rusia își accentuează prezența militară la graniță.

„Suntem în mod serios îngrijorați de acțiunile Ucrainei în est și de posibilitatea unei decizii a acesteia de a folosi forța acolo”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.  Peskov a spus că Rusia nu are planuri să invadeze Ucraina și că țara ar putea să-și „asigure securitatea” prin revenirea în acordul de pace stabilit cu Moscova.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata