Întărirea rublei – cursul dolarului a scăzut cu aproximativ 20% de la începutul anului – a fost percepută de ruși ca o oportunitate bună pentru a-și face rezerve de valută. În aprilie, aceștia au cumpărat valută cu 68,5 miliarde de ruble mai mult decât au vândut, a anunțat Banca Centrală. În martie, achizițiile nete au fost de 88,2 miliarde de ruble, iar din a doua jumătate a lunii februarie – 19 miliarde. În total, în această perioadă, populația a achiziționat valută în valoare de 175,7 miliarde de ruble, echivalentul a aproximativ 2 miliarde de dolari.

Rata de schimb a rublei a crescut de la începutul anului, dar după convorbirea telefonică dintre Vladimir Putin și Donald Trump din 12 februarie a apărut speranța că această corecție, venită după prăbușirea cursului până la 115 ruble/dolar la finalul anului trecut, ar putea deveni o tendință – dacă războiul va fi oprit. Iar rușii, care timp de cinci luni vindeau în principal valută, și-au schimbat strategia și au început să cumpere.

Nici măcar conducerea Băncii Centrale nu poate spune cât de durabilă este actuala întărire a rublei, potrivit concluziilor discuțiilor privind rata de bază din 25 aprilie. „Politica noastră monetară dură și așteptările pozitive legate de geopolitică susțin întărirea rublei, în timp ce războaiele comerciale globale și prețurile petrolului contribuie la slăbirea ei”, a declarat la sfârșitul lunii aprilie șefa Băncii Centrale, Elvira Nabiullina.

Detalii, AICI

Share.
Exit mobile version