Două televiziuni retransmise din Rusia, rămase fără licență

0 110

Două posturi TV, retransmise din Rusia, au rămas fără licență de emisie. Este vorba de „Familia”, post TV afiliat fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc, și „Primul în Moldova”, post TV afiliat lui Ilan Șor. Anunțul a fost făcut de Consiliului Audiovizualului (CA), într-un comunicat emis presei luni, 16 octombrie curent.

Potrivit CA, deciziile au fost luat „urmare a mai multor încălcări, inclusiv a propriilor concepții de programe ale serviciilor media”.

„În perioada 2022-2023, REAL RADIO SRL, fondatorul postului Familia, a fost sancționat cu 10 amenzi în sumă de 157 000 de lei pentru încălcarea prevederilor ce țin de realizarea programelor local, cu o amendă de 7 000 de lei pentru nerespectarea Concepției generale a serviciului media și cu două avertizări publice inclusiv pentru nerespectarea prevederilor referitoare la responsabilități culturale.

Membrul CA, Ruslan Mihalevschi, a declarat că există suspiciuni de practici anticoncurențiale și riscul de apariție a situației dominante în formarea opiniei publice, fiind vorba de 7 servicii media de televiziune care potrivit mai multor investigații de presă ar aparține și/sau ar fi afiliate fostului președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Membrul CA a invocat anumite circumstanțe referitoare la modificări la nivel de asociați și administratori ai serviciilor media. Astfel, Elena Cudinova-Ghilescu, asociat și unic beneficiar al REAL RADIO SRL, a declarat într-o scrisoare adresată CA că nu a deținut funcția de administratoare a furnizorului de servicii media audiovizuale Media Content Distribution SRL, însă conform datelor Agenției Servicii Publice aceasta a fost administratoare a acestei companii în perioada 19-27 septembrie 2023”, informează CA.

Președinta CA, Liliana Vițu, a amintit de sancțiunile postului Familia pentru lipsă de programe locale, furnizorul având posibilitatea să demonstreze că are capacități de producție și că este în serviciul interesului public pe parcursul celor 9 ani de activitate pe care i-a avut.

”Sunt suspiciuni rezonabile privind beneficiarii finali, precum și legat de motivația de a dezvolta un post de televiziune – acesta își propune să achiziționeze programe, ci nu să le producă singur, or tocmai raționamentul unui post TV este să aibă programe proprii mai bune față de alte posturi”, a mai adăugat Liliana Vițu.

În cadrul ședinței, „reprezentantul postului a comunicat că administratorul este în proces de identificare a soluțiilor pentru achiziționarea și producerea programelor audiovizuale locale”.

La aceeași ședință, CA a analizat cererea parvenită de la SC TELESISTEM TV SRL, fondatorul serviciului media „Primul în Moldova”, de a prelungi licența de emisie a postului.

„Majoritatea membrilor au decis să nu dea curs cererii, fiindcă acesta nu și-a respectat propria Concepție generală – un criteriu pentru prelungirea valabilității licenței, conform CSMA. Potrivit unui control de monitorizare desfășurat în luna septembrie de CA, principalele programe informative și emisiuni ale postului Primul în Moldova se regăsesc, în prezent, în grila ITV”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata