Duma de Stat dezbate o cerere adresată lui Putin pentru recunoaşterea separatiştilor din Ucraina

0 146

Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului Federaţiei Ruse, dezbate o cerere adresată preşedintelui Vladimir Putin pentru recunoaştea republicilor separatiste pro-ruse din Ucraina, a anunţat vineri preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, în plină criză în jurul acestei ţări prooccidentale vecine Rusiei, informează AFP.

Deputaţii din Partidul Comunist rus au înaintat săptămâna aceasta un proiect de text prin care îl îndeamnă pe Vladimir Putin să recunoască independenţa republicilor populare autoproclamate Doneţk (DNR) şi Lugansk (LNR), din estul Ucrainei, şi unde luptă din 2014 forţele ucrainene.

„Aceasta este o problemă foarte importantă”, a comentat preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, pe mesageria Telegram.

Sunt prevăzute discuţii cu reprezentanţii diferitelor partide din camera inferioară începând de săptămâna viitoare, însă, potrivit lui Volodin, toate formaţiunile politice sunt favorabile proiectului.

Această declaraţie intervine în condiţiile în care miniştrii de externe rus şi american, Serghei Lavrov şi Antony Blinken, au o întrevedere la Geneva asupra crizei ucrainene, Washingtonul suspectând Moscova că vrea să întreprindă o invazie în Ucraina.

Războiul din estul Ucrainei, care s-a soldat până acum cu peste 13.000 de morţi, a izbucnit în primăvara lui 2014, după o revoluţie prooccidentală la Kiev şi anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova.

Preşedinţia Rusiei a reacţionat vineri la o iniţiativă a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) pentru recunoaşterea regiunilor separatiste din Ucraina ca state independente, arătând că este important să se evite paşii care ar putea intensifica tensiunile, informează Reuters.

Detalii, AICI

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata