Noul șef al Comisiei economie, buget și finanțe din Parlamentul Republicii Moldova, deputatul PAS Dumitru Alaiba, a declarat că regiunea separatistă transnistreană reprezintă, în fapt, o mare schemă de corupție exploatată de toți politicienii din Republica Moldova ce au fost la putere în ultimele trei decade.

„Transnistria nu este o „problemă”, este o schemă de corupție care durează deja de 30 de ani și generații întregi de politicieni de pe ambele maluri ale Nistrului au făcut miliarde pe această așa-zisă problemă. Este, în fapt, o schemă clasică unde toți se fac că nu înțeleg nimic, dar de fapt cu cât de mult ea continuă, cu atât este mai profitabilă pentru ei.

Dacă scoți corupția din context, eu sunt convins că din așa-zisa „problemă transnistreană” nu rămâne nimic. Absolut nimic. Motivația principală de a o menține este schema de miliarde de bani negri pe care îi faci permanent. A fost mereu acolo trafic de orice. Țigări, contrabandă prin Ucraina, sau alte scheme. Totodată, atunci când există un teritoriu necontrolat, apar „genii” care vor face bani din asta”, a declarat Alaiba.

El a mai afirmat că situația în regiune nu este la fel ca acum treizeci de ani și că discuțiile politice au loc cu reprezentanții Tiraspolului din zona partidelor de stânga prorus moldovenești doar când vine vorba de vreun scrutin.

„Desigur că văd negativ această practică, dar dacă am citi printre rânduri, acest lucru indică faptul că nu mai există niciun conflict. Că nu mai există nicio problemă inter-etnică. Este destul de clar atunci când hoții de pe ambele maluri ale Nistrului au interese comune și când au anume tranzacții, ei găsesc limbă comună. În același timp, dacă este să mergem la un nivel superior, probabil că partea bună a acestui fenomen este că li se cam termină mișcările. Este clar că, dacă a trebuit, s-au înțeles cu cei de la Tiraspol. Și atunci apare întrebarea, dacă s-au înțeles pe alegeri, de ce nu pot și pe celelalte probleme?”, a mai spus el.

Tiraspolul refuză în continuare să deschidă orice fel de discuții pe coșul politic al dosarului cu reprezentanții de la Chișinău.

Sursa: veridica.ro