După ani de negare, un aliat al lui Putin admite că a fondat gruparea paramilitară Vagner

0 98

Omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a recunoscut că e fondatorul grupării paramilitare Vagner, după ce ani de zile a negat orice legătură cu mercenarii implicați în războiul din Ucraina și în conflictele din Siria și Africa.

Prigojin a spus pe 26 septembrie într-un mesaj postat pe contul VKontakte al companiei sale Konkord că a creat el însuși gruparea paramilitară privată Vagner în 2014 la un „poligon militar”, după ce și-a dat seama că formațiunile militare care se pregăteau să ia parte la luptele din regiunile Luhansk și Donețk în estul Ucrainei erau slab pregătite și neprofesioniste.

Potrivit unor relatări de presă recente, Prigojin și grupul său au fost implicați în recrutarea de deținuți din închisorile Rusiei pentru a lua parte la invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia.

„Bucătarul lui Putin”, cum e poreclit Evgheni Prigojin din cauza contractelor de catering dintre Kremlin și firma sa, fusese deja sancționat de Statele Unite și Uniunea Europeană din cauza legăturilor sale cu Vagner.

Kremlinul a negat orice legătură cu Vagner pentru că legislația rusă interzice crearea de grupări militare de acest fel, iar Prigojin a precizat că a evitat să recunoască legăturile sale cu grupul de mercenari pe care l-a creat „a nu-i supune criticilor pe acești oameni care sunt fundația patriotismului rusesc”.

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata