După eșecul din Ucraina, serviciile secrete ruse au devenit mai inventive și se bazează tot mai mult pe cetățeni străini

0

Revista americană Foreign Affairs publică o analiză a jurnaliștilor Andrei Soldatov și Irina Borogan co-fondatori ai Agentura.ru, un supraveghetor al activității serviciilor secrete ruse despre „renașterea spionajului rusesc”, pornind de la ideea că, după o serie de eșecuri externe, evaluarea eronată a situației din Ucraina și expulzarea a sute de agenți din Europa, serviciile secrete ale Kremlinului s-au pus serios pe treabă, devenind „mai inventive și bazându-se tot mai mult pe cetățeni străini”.

Concluzia ar fi că serviciile sunt acum mai puternice decât la începutul războiului, dar Putin n-a reușit să-și impună controlul deplin asupra lor, astfel că, în caz că războiul va lua o turnură proastă, „spionii lui Putin s-ar putea să nu se grăbească deloc să-l salveze”.

În aprilie 2023, un important cetățean rus, suspectat de legături cu serviciile secrete rusești, a reușit să scape în mod impresionant de autoritățile italiene. Artem Uss, un om de afaceri rus și fiul unui fost guvernator rus, fusese reținut la Milano cu câteva luni mai devreme, fiind acuzat de contrabandă cu tehnologie militară americană sensibilă către Rusia. Potrivit unui act de acuzare emis de un tribunal federal din Brooklyn, New York, în octombrie 2022, Uss făcuse trafic ilegal de semiconductori necesari pentru a construi rachete balistice și o serie de alte arme, unele dintre acestea fiind folosite în războiul din Ucraina. Însă, în timp ce Uss aștepta extrădarea în Statele Unite, a fost exfiltrat din Italia cu ajutorul unei bande criminale sârbe și s-a întors în Rusia.

Evadarea, care a fost relatată de The Wall Street Journal în primăvara anului trecut, a fost doar unul dintr-o serie de incidente recente care sugerează cât de mult s-au regrupat forțele de informații ale Rusiei de la începutul războiului din Ucraina. În primăvara anului 2022, în lunile de după ce președintele rus Vladimir Putin și-a lansat invazia, agențiile de informații rusești păreau dezorientate și confuze. Rând pe rând, țările europene au dat afară diplomații ruși; potrivit unei estimări britanice, aproximativ 600 de oficiali ruși au fost expulzați din Europa, dintre care poate 400 erau considerați spioni. De asemenea, FSB, serviciul de securitate internă al Rusiei, evaluase foarte greșit tipul de rezistență cu care se vor confrunta forțele rusești în Ucraina, presupunând că Rusia ar putea cuceri rapid Kievul. Acest lucru a contribuit la performanța umilitoare a Rusiei.

Rețeaua de informații externe a Rusiei pare să se fi întors în forță

Acum, rețeaua de informații externe a Rusiei pare să se fi întors în forță. Și devine din ce în ce mai inventivă, bazându-se din ce în ce mai mult pe cetățeni străini – cum ar fi, de exemplu, banda sârbă care a ajutat Rusia să ocolească restricțiile impuse rușilor de SUA. Înainte de război, agențiile de informații occidentale se ocupau în principal de operațiunile rusești desfășurate de cetățeni ruși. Acest lucru nu mai este cazul. Astăzi, activitățile de informații rusești se bazează pe o serie de cetățeni străini, iar acest lucru include nu numai spionarea Occidentului și urmărirea transporturilor de arme către Ucraina, ci și aplicarea unei presiuni tot mai mari asupra exilaților ruși și a oponenților regimului Putin care au fugit în străinătate de la începutul războiului. Dovezile unei astfel de activități apar peste tot, din Georgia și Serbia până în țări NATO precum Bulgaria și Polonia. La începutul anului 2023, de exemplu, oficialii britanici au arestat cinci bulgari care au fost acuzați de spionaj pentru Rusia, inclusiv în cadrul unui efort de a ține sub observație exilații ruși din Londra.

Agențiile de spionaj ale Rusiei par să-și fi schimbat orientarea

În același timp, agențiile de spionaj ale Rusiei par să-și fi schimbat orientarea. Înainte de război, exista o diviziune a muncii între cele trei servicii principale de informații – SVR (informații externe), GRU (informații militare) și FSB (securitate internă). În trecut, se înțelegea în general că SVR se concentra mai ales pe spionajul politic și industrial, iar GRU pe probleme militare, în timp ce FSB se concentra în principal pe Rusia însăși, folosindu-și ramura externă în principal pentru a desfășura operațiuni împotriva rușilor din străinătate și pentru a menține la putere regimurile prietene din țările vecine. Acum, aceste distincții nu mai sunt atât de clare: toate cele trei agenții sunt profund implicate în războiul din Ucraina și toate trei au recrutat în mod activ noi active printre cei mai recenți exilați ruși din străinătate.

Citește mai mult AICI

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata