După Sandu, Kozak s-a întâlnit cu Dodon și Voronin la Ambasada Rusiei. Reprezentantul Putin se află încă în Moldova

171

Potrivit portalului realitatea.md , după ce a stat la vorbă cu Maia Sandu, Kozak a mers la sediul Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova, acolo unde era deja așteptat de către Igor Dodon și Vladimir Voronin.

Mai mult decât atât, conform aceleiaşi surse  Voronin, Dodon și Kozak au stat la sfat mai bine de doua ore. Întâlnirea ar fi avut un caracter strict secret, departe de ochii presei.

De menționat că, aeronava la bordul căruia a venit Kozak în Moldova încă se află pe Aeroportul Internațional Chișinău. Acesta a venit la Chișinău cu un Dassault Falcon 7X, care la data de 11 august a zburat din Moscova spre Geneva, ulterior de la Geneva a ajuns la Chișinău. Aeronava este înregistrată sub numărul RA-09007.

 

 

Amintim că autoritățile de la Chișinău au anunțat marți, 10 august, că Dmitrii Kozak ar urma să ajungă în Republica Moldova. Nici partea rusă, nici partea moldovenească nu au anunțat care este scopul vizitei.

Odată ajuns la Chișinău, întrevederea dintre Dmitrii Kozak și Maia Sandu, ministrul Afacerilor Exterene și viceprim-ministru pentru Reintegrare s-a desfășurat departe de ochii presei.

Dmitrii Kozak este cunoscut drept pentru „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”, care presupunea federalizarea statului moldovenesc în 2003. Planul Kozak stipula că viitoarea federație va avea un parlament bicameral: Camera reprezentanților (cu 71 de deputaţi) şi Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei şi 4 ai Găgăuziei).

Se propunea ca limba de stat să fie „moldoveneasca, iar limba oficială pe întreg teritoriul republicii federative – limba rusă”, fără a se preciza care este diferența dintre limba de stat şi limba oficială. Semnarea „Memorandumului Kozak” urma să aibă loc la Chișinău, iar la eveniment urma să participe Vladimir Putin. Ideea oficialului rus a fost respinsă de către președintele Vladimir Voronin.

Voronin a făcut o declarație cu privire la respingerea „Memorandumului din 2003” ca fiind în contradicție cu Constituția Republicii Moldova, care definește Republica Moldova ca un stat neutru ce nu putea permite accesul trupelor străine pe teritoriul său, de asemenea țara ne putând adera la alianțe militare.

 

sursa: realitatea.md

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și