EBU suspendă calitatea de membru a companiei Belteleradio din cauza problemelor legate de libertatea de exprimare

0 143

EBU reacționează la interferența puterii în activitatea mass-media în timpul și după alegerile din august 2020. Deosebit de alarmantă a fost prezentarea de către televiziunea de stat din Belarus a mai multor interviuri, „obținute evident sub constrângere”.

În cadrul ședinței comitetului executiv, Uniunea Europeană a Audiovizualului (EBU) a decis să suspende calitatea de membru a companiei Belteleradio (BTRK) în cadrul organizației. Acest lucru este menționat într-un comunicat de presă al EBU,  publicat vineri, 28 mai, pe site-ul oficial.

„Am apelat în mod repetat la BTRK cu rugămintea de a respecta valorilor de bază ale mass-media – libertatea de exprimare și independența”, se arată în mesaj. După controversatele alegeri prezidențiale din august 2020, EBU a monitorizat îndeaproape tot ceea ce ține de activitatea jurnaliștilor din Belarus. Organizația s-a pronunțat în repetate rânduri în sprijinul mass-mediei independente, inclusiv a jurnaliștilor, care au demisionat de la BTRK în semn de protest față de implicarea guvernului în activitatea lor. „Am urmărit îndeaproape modul în care au fost  reflectate evenimentele de către BTRK și ne-am exprimat preocupările noastre conducerii companiei”, se spune în document.

EBU a fost deosebit de alarmată de interviurile recente difuzate la televiziunea de stat din Belarus care au fost ”cu siguranță obținute sub constrângere”. „Am monitorizat și alte programe ale companiei Belteleradio la acest subiect, care de asemenea ne-au trezit îngrijorări serioase”, se arată în comunicatul de presă.

”Ținând cont de toate aceste evenimente și circumstanțe, nu vedem altă soluție decât suspendarea calității de membru a companiei Belteleradii în cadrul EBU „, se arată în declarație. Autoritățile din Belarus pot oferi organizației un răspuns oficial în termen de două săptămâni, după care decizia va intra în vigoare.

Sursa: dw.com

Pentru mai multe informații abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata