Ucraina și Rusia au pierdut împreună peste un milion de oameni, morți sau răniți, în urma războiului declanșat de Vladimir Putin. Multe orașe și sate ucrainene au fost rase de pe fața pământului în urma bombardamentelor rusești. Aproximativ 20.000 de copii au fost practic răpiți și deportați în Rusia. Însă, pe lângă toate pierderile umane și distrugerile materiale, Ucraina a suferit și un prejudiciu ecologic colosal.

Autoritățile ucrainene documentează atent dovezile unui nou tip de crimă de război, cunoscut sub numele de ecocid (distrugerea ecosistemelor, exterminarea în masă a florei sau faunei, poluarea atmosferei sau a apelor). Potrivit The New York Times, prejudiciul total adus resurselor naturale ale țării este estimat de Ucraina la peste 85 de miliarde de dolari.

În prezent, sunt în desfășurare 247 de anchete privind crimele ecologice comise de Rusia în timpul războiului. „Nimeni nu a mai făcut așa ceva până acum”, a declarat pentru publicație Maksim Popov, consilier special pentru crime ecologice în cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei. Din cauza naturii specifice a distrugerii – cum ar fi exterminarea în masă a florei și faunei – procurorii au clasificat 14 dintre aceste 247 de dosare ca fiind ecocid, conform Codului penal ucrainean.

Deși în unele țări ecocidul este considerat o crimă, la nivel internațional acesta nu este încă recunoscut ca infracțiune. În 2021, o echipă de juriști a oferit o definiție formală a termenului și a propus includerea ecocidului pe lista crimelor care pot fi judecate de Curtea Penală Internațională, alături de cele patru existente.

Detalii, AICI

Share.
Exit mobile version